Borówka
Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czarna jagoda, ciemna jagoda, leśna jagoda, modra jagoda, czernica, czernina. Jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce występuje zarówno na nizinach, jak i w górach. Jest krzewinką dorastającą do 60 cm wys. Wydaje jagody barwy czarnej, z niebieskawym nalotem. Pokrewna borówka brusznica - czerwona – Vaccinum vitis-idaea L. ma owoce czerwone.
Z borówek zostało wyodrębnionych szereg związków biologicznie czynnych, należących do różnych grup chemicznych: garbników, flawonoidów, witamin, cukrów, pektyn, kwasów organicznych, irydoidów i terpenów. W jagodach występują różne związki polifenolowe tj. antocyjany odpowiedzialne za kolor owoców, pochodne kwasów cynamonowego i benzoesowego oraz glikozydy flawonolowe. Antycyjany i flawonoidy, posiadają silne właściwości lecznicze.
Borówka - roślina lecznicza
Borówki - świetne źródło witaminy C
Już 300 g świeżych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest ona niezbędna do rozwoju i regeneracji tkanek, utrzymuje dziąsła i kości w dobrej kondycji, wspomaga przyswajanie żelaza i wzmacnia układ odpornościowy. Oprócz kwasu askorbinowego borówki zawierają witaminy A, z grupy B oraz PP (inaczej B3), a także minerały: selen, cynk i miedź.
Borówki są mocnymi antyoksydantami (przeciwutleniaczami, antyutleniaczami). |
|
Borówki - wzmacnianie naczyń krwionośnych
Antycyjany są stosowane w przypadkach osłabienia naczyń włosowatych, ich nadmiernej kruchości, skłonności do mikropęknięć, siniaków i krwotoków. Przywracają im elastyczność. Stąd też mają korzystne działanie w chorobach naczyniowych, serca, żylaków i hemoroidów. Stwierdzono, iż dieta uzupełniana w antycyjany, zapobiega powikłaniom u cukrzyków, korzystnie działa w leczeniu skóry. Dotychczas w lecznictwie tradycjonalnym jagody stosowane były jako środek przeciwbiegunkowy. Borówka jest współrekordzistą zasobności w wit. C, stąd wykorzystywana była w terapiach szkorbutu i innym chorobom zakaźnym. Dzięki substancjom aseptycznym, stosowano ją w leczeniu infekcji moczowych i w upławach pochwowych.
Borówki - poprawiają wzrok
Borówka stanowi ratunek dla oczu, w zaćmie, retinopatii, a zwłaszcza w oftalmologii - poprawia ukrwienie w obrębie tęczówki oka. Chroni również oko przed wolnymi rodnikami biorąc aktywny udział w przemianach oksydo-redukcyjnych zachodzących w organizmie człowieka. Zwiększa stopień regeneracji rodopsyny, czyli barwnika odpowiedzialnego za widzenie oraz ma działanie przeciwzakrzepowe. Wpływa na polepszenie widzenia nocnego oraz powoduje szybsze przywrócenie ostrości widzenia.
W celu uzyskania optymalnego efektu leczniczego, antycyjany z borówki łączy się z Beta Carotene.
Owoc i liść borówki – Fructus et Folium Myrtylli (Heidelbeeren, Heidelbeerblätter) pozyskiwane są z gatunku borówka czernica /ang. Bilberry/ – Vaccinum myrtillus L. (niem. Heidelbeere), z rodziny wrzosowatych – Ericaceae. Od XIX wieku przypisywane są borówce właściwości regulowania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszania wydalania cukru wraz z moczem (likwidowania cukromoczu).
|
W owocach borówki jest również hydrochinon i jego glikozyd – arbutyna. Owoce zwiększają diurezę i działają ściągająco, przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Bogate w garbniki (ok. 7%), glikozyd myrtylinę i wakcyninę mają właściwości czerwiogubne - przeciwko owsikom Oxyuris.
Kuracje antypasożytnicze polegają na odstawieniu wszelkich pokarmów na 3 dni i podawaniu przez 3 dni jedynie owoców suchych (kompoty, soki, napary) lub świeżych borówki.
Flawonoidy i antocyjanozydy poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych oka, zapobiegają degeneracji ścian naczyń, działają antyagregacyjnie i przeciwzawałowo. Pozytywnie wpływają na zmiany miażdżycowe w naczyniach, regulują poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.
Suplementy zawierające ekstrakt z borówki standaryzowany na zawartość procyjanidyn polecane są osobom cierpiącym na choroby siatkówki (retinopatie), naczyniówki, miażdżycę, cukrzycę, chorobę wieńcową oraz przy zaburzeniach krążenia obwodowego.
Borówki zapobiegają infekcjom układu moczowego
Borówkę zawierają preparaty:
Uwaga!Owoce najlepiej jadać na surowo lub po rozmrożeniu – smażone lub gotowane tracą swoje lecznicze zalety. Przed spożyciem pamiętajcie o dokładnym umyciu tak owoców, jak i rąk!