Wirusowe zapalenie wątroby

Wirusowe zapalenie wątroby




Wirusowe zapalenie wątroby typu C określa się mianem WZW C lub potocznie żółtaczką C. Choroba wywoływana jest przez wirus zapalenia wątroby typu C (HCV: Hepatis C Virus) odkryty w roku 1989. Wg Światowej Organizacji Zdrowia na świecie zagrożonych tą chorobą jest około 170 mln ludzi (WHO, 2000). Szacuje się, że wirus ten wykrywany jest jedynie w 15% przypadków. Badania prowadzące do wykrycia obecności wirusa oparte są na stwierdzeniu specyficznych przeciwciał w surowicy krwi (anty - HCV). Natomiast stwierdzenie materiału genetycznego wirusa w surowicy (HCV RNA) wskazuje na aktywne zarażenie oraz możliwość przenoszenia zakażenia i/lub rozwinięcie się przewlekłego schorzenia wątroby.


Zakażenie może nastąpić m. in. podczas:

  • przetaczania zakażonej krwi;
  • bezpośredniego kontaktu uszkodzonej skóry lub śluzówki z zakażoną krwią (używanie tych samych maszynek do golenia, nożyczek do paznokci);
  • zabiegów medycznych lub kosmetycznych, podczas stosowania niewłaściwie wysterylizowanego sprzętu;
  • kontaktów seksualnych tzw. wysokiego ryzyka (często, z wieloma partnerami);
  • używanie tych samych zakażonych przedmiotów higieny osobistej;
  • przeniesienia wirusa z matki na dziecko w okresie okołoporodowym (rzadko).


Wirusowe zapalenie wątroby typu C określane jest mianem cichej choroby, większość osób zarażonych wirusem HCV nie odczuwa jakichkolwiek dolegliwości. Jedynie u jednej trzeciej zakażonych mogą wystąpić: bóle mięśniowo-stawowe, osłabienie, nudności, trudności z koncentracją, depresja, niepokój.
Obecnie nie ma szczepionki, która mogłaby uchronić przed zakażeniem wirusowym zapaleniem wątroby typu C.

W literaturze międzynarodowej wymienia się następujące składniki mineralne, witaminowe oraz składniki roślinne wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby:

* multiwitaminy i składniki mineralne (żelazo, cynk, selen), w celu wyrównania niedoborów w organizmie;
* kompleks witamin z grupy B dla wzmocnienia  funkcji wątroby
* lecytyna wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby, wzmacnia aktywność sylimaryny
* aminokwasy zawierające siarkę (metionina, cystyna, cysteina), wspomagają regenerację komórek wątrobywątroba-liver-aid-ostropest-plamisty-wzw-hcv
* kwas liponowy - zwiększa energię komórek wątroby, jest aktywnym przeciwutleniaczem
* olej lniany, wykazuje działanie przeciwzapalne
* wyciąg z ostropestu plamistego (sylimaryna), wykorzystywany w medycynie ludowej, wspiera pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, wspomaga oczyszczanie wątroby i procesy trawienne.

 

Wiele niezbędnych składników wymienionych wyżej zawiera Liver Aid, który stosuje się w celu odtruwania, odżywiania komórkowego i regeneracji wątroby.


Na wirusowe zapalenie wątroby - VirAgo

 

VirAgo to kompleksowy preparat zawierający ekstrakty wybranych roślin leczniczych tym lizane i cynk. Skuteczność działania poszczególnych składników preparatu potwierdzają liczne opracowania naukowe oraz wielowiekowe doświadczenia medycyny ludowej. VirAgo to jedyny taki preparat na rynku, który zawiera tak szerokie spektrum naturalnych składników leczniczych sięgających zarówno do przyczyny choroby jak i na jej skutki, a zarazem korzystnie wpływających na skuteczne funkcjonowanie układu odpornościowego wzmacniając go każdego dnia.

 

Działanie przeciwwirusowe Oregano Oil


Oregano Oil - OLEJEK Z OREGANO pomaga zapobiegać wszelkim infekcjom tak grzybiczym, bakteryjnym jak też wirusowym. Już XV wieku Paracelsus zalecał oregano w następujących dolegliwościach: biegunce, łuszczycy, wymiotach, żółtaczce i grzybicy. Ze względu na obecność garbników i związków fenolowych (karwakrol i tymol) wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że oregano hamuje wzrost bakterii, m. in. Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (gronkowiec złocisty), Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, grzybów: Candida albicans, pasożytów: Giardia duodenalis.
Z uwagi na zawartość flawonoidów Origanum vulgare działa rozkurczająco na mięśnie gładkie oskrzeli (np. alergia wziewna, astma, zapalenie oskrzeli i płuc), jelit (np. bóle brzucha, wzdęcia), dróg żółciowych i moczowodów (np. przy kamicy żółciowej i nerkowej) oraz na macicę w okresie krwawień miesięcznych (np. ból podczas okresu).
Literatura wskazuje, że ziele lebiodki jest także wykorzystywane w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i poprawia odkrztuszanie. Ekstrakt z oregano może okazać się pomocny w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia.

 

Niezbędne w walce ze wszystkimi chorobami wirusowymi oraz w zapobieganiu chorobom wirusowym są również:


Witamina C

Witamina D

Selen

Garlic Caps

Liquid Chlorophyll

Polinesian NONI

Paraprotex

 

Jak bardzo może Ci pomóc Paraprotex, dowiesz się czytając obszerne opracowanie tutaj>>

 

Witamina C - pierwsza pomoc w infekcjach wirusowych

Wirusy, wirusowe zapalenie wątroby typu B i C, AIDS, mononukleoza i pneumocystoza a działanie naturalnej witaminy C


Witamina C łączy się z wirusem, bakterią lub substancją chemiczną, tworząc nowy związek, który musi zostać utleniony przez dalsze ilości witaminy C. Dlatego leczenie witaminą C należy kontynuować przez dłuższy czas nawet po wystąpieniu pierwszych oznak polepszenia. W odniesieniu do układu immunologicznego witamina C wspiera funkcjonowanie gruczołów nadnerczy natężonego wysiłku, stymuluje produkcję interferonu, tym samym wzmacnia działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne białych krwinek.


Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera się działanie układu immunologicznego. A przecież tworzą one pierwszą linię obrony w walce z wirusami i bakteriami atakującymi nasz organizm.

Naturalna witamina C jest silnym w działaniu przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie, co powoduje jej łatwe przenikanie do tych tkanek, które są bogate w wodę. Przenika ona do każdej komórki i hamuje rozwój grzybów, bakterii czy wirusów, które mogły ją opanować i rozpocząć akcję zmiany kodów genetycznych. Komórka pęka i obumiera, nie pozostawiając aktywnych wirusów, które mogłyby kontynuować niszczycielską działalność.



Po przeprowadzeniu w latach trzydziestych swoich badań nad działaniem tej witaminy dr med. Frederik Klenner sformułował następujące wnioski:


„Stopień neutralizacji infekcji wirusowej jest proporcjonalny do stężenia witaminy C w organizmie i okresu jej działania”.


Doktor Cheraskin porównuje działanie witaminy C na wirusy do działania antybiotyków, które nie mają tu pola do popisu.
Witamina C działa stymulująco na układ odpornościowy, powodując wzrost poziomu silnego antyoksydantu glutationu, niezbędnego dla prawidłowego działania obronności organizmu. Nawet nieznaczny niedobór witaminy C może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz jego podatność na wszelkie infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowa.


Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających. Stąd znaczenie witaminy C rośnie jeszcze bardziej w obliczu postępującego wciąż wzrostu liczby zachorowań na zapalenie wątroby typu B i C, na AIDS i pneumocystozę. Doktor Smitha wezwano raz do pacjenta cierpiącego na AIDS, znajdującego się w stanie półśpiączki, z powikłanym zapaleniem płuc. Jego skóra przybrała odcień niebieskawy, chociaż przez cewnik umieszczony przez nozdrza do organizmu chorego wpływało co minuta sześć do ośmiu litrów tlenu. Doktor Smith zaordynował cztery zastrzyki domięśniowe po 5 gramów witaminy C (łącznie 20g wit.C w oba mięśnie trójgłowe ramienia i w oba pośladki). Już po ośmiu godzinach stan pacjenta uległ poprawie wciąż był oczywiście ciężko chorym człowiekiem, lecz potrzebował tylko 4 litrów tlenu na minutę, a po tygodniu takiej kuracji wrócił do domu.

Doktor Roger Williams sugeruje, że prawidłowa DZIENNA DAWKA PROFILAKTYCZNA witaminy C oscyluje wokół ilości 2-2,5 g. Nam proponuje się w oficjalnych normach tylko 60mg dziennie. Stąd wiele osób obawia się przedawkowania, co raczej nie jest możliwe w przypadku naturalnej formy witaminy C - pisał o tym dwukrotny Noblista Linus Carl Pauling.

 

Polinesian Noni wspiera organizm w walce z zakażeniami:
PÓŁPASIEC, GRZYBICA,
WIRUSY WĄTROBY, RÓŻA, ŁUSZCZYCA, SALMONELLA, ROBACZYCA, LAMBLIE, GRONKOWIEC ZŁOCISTY, GRUŹLICA, ZATOKI, PACIORKOWCE,  ORAZ WIELE INNYCH.

 

Więcej na temat liofilizowanego soku z całych owoców noni Polinesian Noni>>

 

Niedoceniana witamina C >>


Opracowano na podstawie: artykułu A. Ożarowskiego "Zapalenie wątroby-aktualny stan wiedzy", Zdrowa żywność Zdrowy styl
życia,
Styczeń/Marzec 2005 oraz M. Cisomak Międzynarodowy Dzień walki z WZW C.