R. Kłosowicz. Alergia - choroba naszych czasów

Alergia – choroba naszych czasów

 

Nadeszła wiosna…


Powiew ciepłego powietrza, zielona trawa, kwitnące kwiaty, feeria barw – po prostu pięknie! Jednak nie wszystkim ta pora roku tak właśnie się kojarzy. Dla wielu osób nadejście wiosny to początek trudnych dni z kichaniem, łzawieniem oczu, swędzącymi wysypkami czy uporczywym kaszlem.

 

Sezon alergii rozpoczęty


Chociaż dolegliwości chorobowe u osób nader wrażliwych na pyłki drzew wczesnowiosennych mogą pojawić się już w styczniu, to jednak zdecydowana większość alergików najbardziej cierpi wiosną, latem, podczas wakacji.

 

Powiew historii


Był rok 1819, kiedy to podczas posiedzenia Królewskiego Londyńskiego Towarzystwa Medycznego niejaki John Bostock – lekarz cierpiący na dolegliwości chorobowe po kontakcie z pyłkiem roślin – szczegółowo opisał tę przypadłość. Nazwał ją catarrhus aestivus (katar letni). Wówczas schorzenie to nazywano również  gorączką sienną, gdyż upatrywano jego przyczyn w kontakcie ze świeżym sianem. Jednakże przełomem był eksperyment wykonany pięćdziesiąt lat później przez Charlesa Blackley’a. Wtarł on pyłek w zadraśniętą skórę ramienia. Doszło do silnej reakcji uczuleniowej, gdyż cierpiał on – podobnie jak Bostock – na katar sienny. W ten sposób wykonano pierwszy w historii test skórny.

 

Jak to jest dziś?


Katarem siennym do dziś są określane dolegliwości uczuleniowe spowodowane pyłkiem roślin, „pyłkowica”, alergiczny sezonowy nieżyt nosa. Mimo że od pierwszych testów upłynęło wiele lat, wciąż geneza alergii nie jest do końca poznana. Według najnowszych badań największe znaczenie przypisuje się czynnikom dziedzicznym.

 

Czym jest alergia?


Jest nieprawidłową reakcją układu obronnego organizmu. Jest chorobą zapalną, która objawia się jako astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, alergia pokarmowa, alergiczny nieżyt nosa i spojówek. Przyczyną są alergeny. Mogą nimi być pyłki drzew, traw, chwastów, zbóż, roztocza kurzu domowego, naskórki zwierząt futerkowych, zarodniki grzybów pleśniowych, lateks, konserwanty, barwniki, leki i inne. Z alergenami mają kontakt wszyscy ludzie, ale tylko część z nich cierpi z tego powodu. Problemem bowiem nie jest sam kontakt z alergenem. Pojawia się on dopiero wówczas, gdy dochodzi do reakcji alergicznej. Reakcja alergiczna jest niewłaściwie wzmocnioną odpowiedzią układu immunologicznego na czynnik, który organizm innych ludzi postrzega jako coś zupełnie nieszkodliwego. Niekiedy reakcje takie wymagają natychmiastowej interwencji medycznej.

 

Dolegliwości poszczególnych układów wynikające z alergii (według dr P. J. D´ Adamo)

Układ oddechowy

Astma, zapalenie oskrzeli, katar sienny (zapalenie śluzówki lub nieżyt nosa),

zapalenie zatok

Skóra

egzema (atopowe zapalenie skóry), pokrzywka, wysypka, rumień trądzik

Układ pokarmowy

choroba trzewna, zapalenie okrężnicy, choroba Crohna, zespół drażliwego jelita, zespół wzmożonej przepuszczalności jelit, infekcje pęcherza moczowego

Inne

ADHD, infekcje ucha, zespół chronicznego zmęczenia, szok anafilaktyczny

 

Dlaczego niektórzy cierpią z powodu alergii, a inni nie?


Skupmy się na sezonowych objawach alergicznych, a więc alergii na pyłki roślin i zarodniki grzybów. Układ immunologiczny to armia, w skład której wchodzą różne rodzaje wojsk oraz kierujący nimi sztab generalny. Podobnie jak militarny system obronny, układ immunologiczny wymaga dobrego wywiadu. Wywiad identyfikuje i atakuje wroga, zapobiegając jednocześnie występowaniu ofiar od własnego ognia. Reakcja alergiczna to najczęściej nadmierna defensywna reakcja układu immunologicznego w kontakcie ze specyficznym alergenem i wytwarzanie dużej ilości przeciwciał specjalnego rodzaju, zwanych immunologlobulinami E (IgE). Większość  ataków alergicznych to reakcje obronne układu immunologicznego wywołane przez pewne nieszkodliwe substancje, które organizm błędnie rozpoznaje jako nieprzyjazne pasożyty.

 

Wszyscy ludzie są w pewnym sensie wielbłądami dźwigającymi na swym grzbiecie garb z przeróżnymi ciężarami – zanieczyszczeniem środowiska, brakiem snu, stresującą pracą, toksycznymi relacjami z ludźmi, ale też niewłaściwą dietą, brakiem ruchu… Pyłek roślin może być jak przysłowiowe źdźbło trawy dodane do ciężaru  wielbłąda, pod którym zwierzę pada. Tak więc jednym z najskuteczniejszych sposobów unikania alergii jest zmniejszenie całkowitego obciążenia organizmu. Jest to jeden z powodów skuteczności diety zgodnej z grupą krwi w łagodzeniu objawów alergii. Niedostarczanie organizmowi obcych lektyn białkowych zmniejszy „ciężar wielbłądziego garbu”.

 

Kolejnym jest unikanie alergenów. Zgodnie z kalendarzem pylenia dla 4 regionów pylenie rozpoczyna  się we Wrocławiu, a kończy w Suwałkach. Różnica sięga dwóch tygodni. Tak więc troskliwi rodzice podróżują ze swoimi alergicznymi pociechami, niejednokrotnie angażując w to całą rodzinę. Byle tylko uciec przed zdradliwymi pyłkami. Niestety, kiedy dziecko chodzi do szkoły, takie „zdrowotne podróże” są już mocno utrudnione.

 

Zdrowszy Zamość


Z  badań wynika, że  najwięcej zagrożonych alergią osób jest we Wrocławiu, najmniej zaś w Zamościu. Poza tym inne potężne „wylęgarnie” alergików to Warszawa, Kraków, Katowice, Łódź, a także Lublin.

 

Najprawdopodobniej wynika to z  przeładowania „garba wielbłąda”przez spaliny i zanieczyszczone środowisko oraz mocno przetworzoną żywność. Dlaczego alergia omija dzieci ze wsi? Im bardziej naturalna, nieprzetworzona żywność, im  mniej skażone środowisko, w którym żyje alergik, tym większa szansa na to, że wielbłąd podoła swemu ciężarowi. Najlepszą zaś ochroną noworodka przed alergenami jest mleko matki.

 

Jak się ratować?


Najskutecznij – sięgając  do przebogatego skarbca CaliVita®. Alergicy powinni zadbać o odporność organizmu. Do diety zgodnej z grupą krwi należy wprowadzić probiotyki i prebiotyki w postaci AC Zymes lub ProbioBalance. Są to suplementy diety bardzo ważne dla alergików.

 

Niezastąpioną wręcz ochroną przed szkodliwym wpływem zanieczyszczonego środowiska, promieniowania, stresu jest „bomba antyutleniaczy” zamkniętych w kapsułkach Xantho PLUS. Wśród nich prym wiedzie „owoc bogów” – mangostan. Zawiera on cenne ksantony – niedawno odkryte związki roślinne o silnym działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antyseptycznym, przeciwgrzybicznym. Uważa się, że wolne rodniki są głównym elementem rozwoju chorób, w tym alergii i astmy. Wnikając w głąb, niszczą molekuły DNA, które są nośnikami informacji genetycznej, zmieniają informację w układzie odpornościowym, a ten z kolei działając niesprawnie, przez pomyłkę atakuje własny organizm.

 

Ponadto grejpfrut, kolejny składnik preparatu, który wspiera naturalne siły obronne organizmu oraz zapewnia odpowiednią aktywność witaminy C. Natomiast zielona herbata przejawia korzystny wpływ na mikroflorę jelit, co ma nieocenione znaczenie dla alergików. Opatentowana mieszanka składników Xantho PLUS działa synergistycznie wzmacniając wzajemnie swoje działanie.

 

Z kolei Protect 4 Life zawierający wyciąg z tysiącletniego drzewa - miłorzębu japońskiego, już samą nazwą mówi o swym niezwykłym działaniu - ochronie. Kompleks składników – witamina C, E, selen, beta-karoten nie tylko działa antykoksydacyjnie, ale wielokierunkowo korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

 

Szczególne korzyści alergicy odniosą z suplementacji witaminą C. Wzmacnia ona układ odpornościowy, natomiast długotrwałe jej niedobory prowadzą do chorób cywilizacyjnych, w tym alergii. W świecie roślin występuje wyłącznie z kompleksem bioflawonoidów, które umożliwiają jej wchłanianie i nasilają działanie w organizmie. Takimi preparatami są np. C Plus, C 300 Plus with Rose Hips and Bioflavonoids.

 

Nie sposób sobie wyobrazić diety alergika bez składników mineralnych. Wapń może chronić  przed toksycznym działaniem metali ciężkich. Skutki stresu minimalizuje magnez. Cynk wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

 

Zdarza się, że alergiom towarzyszy anemia i wówczas warto sięgnąć po żelazo. Wszystkie te składniki znajdujemy w Power Mins. Cynk, mangan, miedź, selen wystepują w łatwo przyswajalnej postaci chelatowej.

 

Korzystajmy z dobroczynnego działania cennych składników żywieniowych, wyposażając nasze wojsko w najlepszy oręż przez okrągły rok. Szczególną jednak dbałością otoczmy nasz system immunologiczny w trudnym sezonie alergii, gdy zmagać się wówczas musi z wszechobecnymi pyłkami. Z pewnością tak zadbany, okaże się w najtrudniejszych sytuacjach naszą najdzielniejszą armią.

 

Wiosny i lata bez alergii - życzy

Renata Kłosowicz

dietetyk


Czy wiesz, że :

Rośliny okrytonasienne, wiatropylne produkują pyłek lekki i lotny? Właśnie on jest głównym źródłem alergenów, ponieważ zawiera szkodliwe proteiny i glikoproteiny. Ilość produkowanego przez te rośliny pyłku jest ogromna. Podczas pylenia ambrozji na ziemię może spaść 1 mln ton pyłku!

 

Literatura:
1.  Alergologia, Niels Mygind,  Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner, Wrocław 1998.
2. dr Peter J. D´ Adamo i  C. Whitney, Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Alergie, Warszawa 2008.
3. J. Engel, Kompendium alergii. Warszawa 2000.
4. S. Szczeklik, Choroby wewnętrzne. Warszawa 2011.


Artykuł ukazał się w majowym numerze CaliNetInfo 2011>>