Technologie produkcji i konserwacji żywności Liofilizacja

Liofilizacja Dehydratyzacja

 

Technologie produkcji

i konserwacji żywności

 

 

Liofilizacja - jest jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Za pomocą tej metody konserwuje się dziś niemal wszystkie substancje organiczne, między innymi: warzywa, owoce, grzyby, zioła a także mięso. Utrwalone w ten sposób produkty zachowują naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz - co najważniejsze, pełną wartość odżywczą. Poza tym nie zawierają środków konserwujących, a dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwiają ponowne szybkie uwodnienie produktu.


Liofilizacja to suszenie sublimacyjne. Jest to najnowocześniejsza metoda utrwalania produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrzewanie), np. preparatów farmaceutycznych, cennych  składników żywności (owoców, warzyw).

 

Liofilizacja to najnowocześniejsze osiągnięcia biochemii, chemii, biologii fizyki i technologii żywności. liofilizacja, inaczej suszenie sublimacyjne jest metodą, która zapewnia prawie idealne zachowanie właściwości chemicznych, biologicznych i fizycznych naturalnych surowców.

 

Liofilizację opracowano i zastosowano po raz pierwszy w latach pięćdziesiątych XX wieku na zlecenie rządu USA zmierzającego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie niezbędne składniki odżywcze racji żywności dla astronautów i wojska. Obecnie w procesie liofilizacji produkowana jest żywność z przeznaczeniem dla sportów ekstremalnych, np. wspinaczka górska, długie rejsy dookoła świata. Coraz więcej firm inwestuje w najnowocześniejszą technologię (CELIKO, LIOVIT) podejmując produkcję żywności codziennego użytku w technologii liofilizacji . Żywność taka daje możliwość najwyższej jakości odżywiania oraz właściwego utrzymania  zdrowia i energii u sportowców oraz osób spożywających tego typu produkty, poprzez dostarczenie enzymów, witamin i minerałów oraz innych aminokwasów zachowanych w formie naturalnej, a do tego o wysokiej przyswajalności dla organizmu - dobrze wchłanialne tzw. składniki silnie higroskopijnych.

 

Najpierw trzeba zamrozić owoce, warzywa czy też preparaty, takie jak szczepionki, leki poniżej -40°C. Dzięki temu zginą substancje powodujące fermentowanie naturalnego produktu, bakterie chorobotwórcze oraz pleśnie. Następnie należy wytworzyć próżnię średnią (0,001hPa) niezbędną do zapoczątkowania sublimacji wody, po czym dostarczać w sposób kontrolowany ciepło podtrzymujące sublimację oraz usuwać (np. wymrażać) powstającą parę wodną. Proces ten jest na znacznie wyższym poziomie niż zwykła pasteryzacja czy sterylizacja, jest znacznie bardziej skomplikowany.

 

Dzięki niemu osiąga się żywność najczęściej w proszku do łatwego przechowywania i transportowania (lekka waga) o najwyższej jakości odżywczej, z zachowanym pełnym spektrum cennych składników naturalnych. Produkty spożywcze suszone metodą sublimacji zachowują swe pierwotne właściwości organoleptyczne (smak, zapach) oraz pełną wartość odżywczą i biologiczną np. enzymy, aminokwasy, witaminy , minerały chelatowane. Ponieważ produkty są suszone ze stanu zamrożonego, w niskich temperaturach, nie ulegają w nich degradacji witaminy i składniki biologicznie czynne jak np. POLINESIAN NONI sok i kapsułki, PURE YUCCA, AC ZYMES, OCEAN 21ZENTHONIC, TRIMEX WMX, IMMUNAID, LUTEIN, SUPER COEZNYM Q10 i inne. Dzięki liofilizacji produkty, jako aktywnie biologiczne suplementy, zachowują najważniejszą cechę dla naszego zdrowia - bioenergię witalną.Preparaty zliofilizowane, Poprzez porowatą strukturę i niską zawartość wody są bezpieczne mikrobiologicznie i zachowują praktycznie pełną rehydratyzację.  Dzięki rozwiniętej (tzn. dużej) powierzchni, odznaczają się bardzo dobrą rozpuszczalnością, często też są silnie higroskopijne co oznacza znacznie lepsze ich wchłanianie przez organizm, niż innych produktów konserwowanych w tradycyjnej technologii np. pasteryzowanych czy sterylizowanych wyniszczającej np. naturalne formy enzymów, białek roślinnych i chelatów wiązanych z minerałami.

 

Lliofilizacja stosowana jest również w produkcji szczepionek, ziół, leków, np.AC Zymes oraz w laboratoriach Wojskowej Akademii Medycznej, w celu opracowania nowych - nowoczesnych metod konserwacji preparatów komórkowych krwi i tkanek oraz innych.
W Polsce istnieje około 400 gatunków roślin, które są uważane przez fitoterapeutów za lecznicze.
Dzięki unowocześnionym metodom, takim jak np. liofilizacja, otrzymuje się suche ekstrakty roślinne.
Pozwala to na sporządzanie różnych form leków łatwych do stosowania - np. tabletek i granulatów.

 

Właściwości liofilizatów:


  • atrakcyjny, naturalny smak i aromat
  • niezmieniona wartość odżywcza i biochemiczna w stosunku do surowca
  • naturalny wygląd, kolor, kształt i struktura wewnętrzna
  • bardzo mała zawartość wody (1-2%), co pozwala uchronić produkt przed zepsuciem
  • zapakowany w szczelne opakowanie pozwala na wieloletnie przechowywanie w każdych warunkach klimatycznych
  • mikroskopowo – porowata struktura o dużej powierzchni wewnętrznej pozwala osiągnąć stan pierwotny już po kilku minutach od nasączenia go wodą

 

Co byłoby, gdybyśmy żywą komórkę zapasteryzowali - czy przeżyłaby z nienaruszonym kodem genetycznym? A czy dzięki liofilizacji kod genetyczny DNA żywej komórki przetrwa w nienaruszonym stanie?


Podczas produkcji liofilizowanego soku z owoców noni, dodawane są naturalne antyoksydanty (tzn. przeciw utlenianiu się produktu - przeciwnowotworowe), doskonale zabezpieczające przed procesem fermentacji noni polinesiansoku. Są to liofilizowane ekstrakty z owoców jeżyny, borówki i malin w ilości nie więcej niż  1,8 -2% całego soku noni. Zawierają one silne antyoksydanty, m.in. kwas elagowy z malin, antocyjany z borówek, naturalne składniki przeciwbakteryjne i barwiące z owoców jeżyny, owocowy kwas askorbinowy z bioflawonoidami, w tym z kwercetyną, zestaw tokoferoli i inne naturalne składniki konserwujące o chemicznych obco brzmiących nazwach nadanych przez naukowców.

 

Liofilizowane ekstrakty roślin konserwujących działają również dodatkowo leczniczo,  zabezpieczają w naturalny sposób sok z noni, nadając mu tym samym swój wspaniały aromat, smak i barwę. Oczywistym jest zatem, iż CaliVita International w swoim produkcie Polinesian Noni stosuje najnowocześniejszą recepturę wytwarzania soku z owoców noni - recepturę na miarę XXI wieku. W Polinesian Noni dzięki liofilizowanym ekstraktom roślinnym, zupełnie zminimalizowano "przykry" zapach i smak owoców noni nadając mu naturalne aromaty i smaki skomponowane z maliny, jeżyny i borówki.

 

Polecam:


Najlepszy preparat Calivita

Królowa owoców - to, co najlepsze zawarte w jednym owocu i jednym soku noni - jedynym wytwarzanym na bazie całego i liofilizowanego owocu. Najlepszy sok noni, postaw na to co najlepsze i najwartościowsze dla zdrowia Twego i Twoich bliskich więcej>>

 

 

 

Zaufało nam tysiące konsumentów - zaufaj i Ty!