Witamina C - jakie straty witaminy C zachodzą podczas przygotowania i przechowywania żywności

Jakie straty witaminy C

zachodzą w żywności?

 

 

Czy wiesz, że...

Poprzez obróbkę żywności tracisz duże ilości cennej witaminy C...

✔ Twój organizm sam nie potrafi wytworzyć witaminy C - zatem powinieneś stale uzupełniać jej poziom...

 

 

Przechowywanie żywności może znacząco obniżyć zawartość witaminy C.

 

Na przykład ziemniaki przechowywane przez miesiąc w temperaturze pokojowej tracą ok. 15% witaminy C, a pod wpływem obierania i gotowania ulega zniszczeniu dalsze 30-50% wyjściowej zawartości tego cennego składnika.

 

 

Podczas przygotowywania surówek tracimy ok. 20% witaminy C, duszenia warzyw - ok. 30%, a podczas gotowania - ok. 50%.

 

 

Również obierając warzywa i owoce, tracimy znaczne jej ilości, ponieważ w wielu produktach właśnie pod skórką są największe ilości witaminy C.


Jak ważna dla Twojego zdrowia jest witamina C?


  • dba o odporność, byś nie łapał infekcji
  • pomaga w produkcji kolagenu, by skóra była jędrna, elastyczna, bez zmarszczek i cellulitu
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy, by stres nie zakłócał Twojego codziennego funkcjonowania
  • wspiera ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników powstających m.in. pod wpływem stresu, opalania, wdychania zanieczyszczonego powietrza
  • zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, by starczyło Ci energii na życie prywatne i zawodowe
  • dba o prawidłowe funkcjonowanie chrząstek, kości, zębów i naczyń krwionośnych!

 

Czy wiesz, że:

Osoby żyjące w stresie, w  warunkach wielkomiejskich, nałogowi palacze potrzebują więcej witaminy C!
Witamina-C-naturalna

Przewaga C 1000 Plus nad innymi produktami:

Jedna tabletka C 1000 dostarcza tyle  witaminy C, co

2  kg pomarańczy lub 20 kg  jabłek!

 

  • wysoka dawka naturalnej, lewoskrętnej witaminy C (1000 mg w 1 tabletce)
  • wzmocnione działanie przez dodatek ekologicznych owoców dzikiej róży
  • wytwarzana metodą Delayed Release Tablet Technology, dzięki której składniki aktywne produktu uwalniane są wolniej, co zapewnia ich stopniowe wchłanianie do krwi i stały poziom w organizmie
  • 1 opakowanie wystarcza na ponad 3 miesiące

Czas wzmocnić odporność przed sezonem grypy i przeziębień!

 

Czy wiesz, że …
Kosmonautom i pilotom samolotów odrzutowych podaje się duże ilości bioflawonoidów dla zabezpieczenia przed pękaniem naczyń krwionośnych?

 

Ważne:

Preparaty: C 500 , C 1000, C 300 Plus with Rose Hips and Bioflavonoids, Liquid C +Bioflavonoids with Rose Hips, C Plus, Lion Kids C posiadają witaminę C pochodzącą z naturalnych źródeł.


Posiadają stosowne deklaracje producenta (pdf). Forma chemiczna witaminy C to kwas L-askorbinowy.


Kwas askorbinowy występuje w dwóch formach określanych literami L i D (enancjomer D kwasu askorbinowego). Tylko forma lewoskrętna - L - kwasu askorbinowego wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej i może być przyswajana przez organizm i w pełni wykorzystywana.

 

Nazwa kwas askorbinowy pochodzi od łacińskich słów tłumaczonych jako "bez szkorbutu". Szkorbut (skorbutus) - to choroba dziąseł wynikająca z braku witaminy C w organizmie. W dawnych czasach była to popularna choroba wśród marynarzy, krórym podczas długich rejsów brakowało świeżych owoców i warzyw, czyli źródła witaminy C. Niedobór witaminy C w organizmie objawia się skłonnościami do krwawień, pękania naczynek krwionośnych, wybroczyn. Pogarsza się proces gojenia, dochodzi do chorób dziąseł i krwawienia, obniża się odporność immunologiczna i wydajność fizyczna oraz zwiększa się podatność na stresy.

witamina-c-z-owocow

Witamina C 1000>>

.

Brać czy nie brać naturalną witaminę C>>

.

Odporność Twojego malucha>>

.

Pokonaj grypę i przeziębienie>>

.