Jakie straty witaminy C
zachodzą w żywności?
Czy wiesz, że...
✔ Poprzez obróbkę żywności tracisz duże ilości cennej witaminy C...
✔ Twój organizm sam nie potrafi wytworzyć witaminy C - zatem powinieneś stale uzupełniać jej poziom...
Przechowywanie żywności może znacząco obniżyć zawartość witaminy C.
Na przykład ziemniaki przechowywane przez miesiąc w temperaturze pokojowej tracą ok. 15% witaminy C, a pod wpływem obierania i gotowania ulega zniszczeniu dalsze 30-50% wyjściowej zawartości tego cennego składnika.
Podczas przygotowywania surówek tracimy ok. 20% witaminy C, duszenia warzyw - ok. 30%, a podczas gotowania - ok. 50%.
Również obierając warzywa i owoce, tracimy znaczne jej ilości, ponieważ w wielu produktach właśnie pod skórką są największe ilości witaminy C.
Jak ważna dla Twojego zdrowia jest witamina C?
- dba o odporność, byś nie łapał infekcji
- pomaga w produkcji kolagenu, by skóra była jędrna, elastyczna, bez zmarszczek i cellulitu
- korzystnie wpływa na układ nerwowy, by stres nie zakłócał Twojego codziennego funkcjonowania
- wspiera ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników powstających m.in. pod wpływem stresu, opalania, wdychania zanieczyszczonego powietrza
- zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, by starczyło Ci energii na życie prywatne i zawodowe
- dba o prawidłowe funkcjonowanie chrząstek, kości, zębów i naczyń krwionośnych!
Czy wiesz, że:
Przewaga C 1000 Plus nad innymi produktami:
Jedna tabletka C 1000 dostarcza tyle witaminy C, co
2 kg pomarańczy lub 20 kg jabłek!
- wysoka dawka naturalnej, lewoskrętnej witaminy C (1000 mg w 1 tabletce)
- wzmocnione działanie przez dodatek ekologicznych owoców dzikiej róży
- wytwarzana metodą Delayed Release Tablet Technology, dzięki której składniki aktywne produktu uwalniane są wolniej, co zapewnia ich stopniowe wchłanianie do krwi i stały poziom w organizmie
- 1 opakowanie wystarcza na ponad 3 miesiące
Czas wzmocnić odporność przed sezonem grypy i przeziębień!
Czy wiesz, że …
Kosmonautom i pilotom samolotów odrzutowych podaje się duże ilości bioflawonoidów dla zabezpieczenia przed pękaniem naczyń krwionośnych?
Ważne:
Preparaty: C 500 , C 1000, C 300 Plus with Rose Hips and Bioflavonoids, Liquid C +Bioflavonoids with Rose Hips, C Plus, Lion Kids C posiadają witaminę C pochodzącą z naturalnych źródeł.
Posiadają stosowne deklaracje producenta (pdf). Forma chemiczna witaminy C to kwas L-askorbinowy.
Kwas askorbinowy występuje w dwóch formach określanych literami L i D (enancjomer D kwasu askorbinowego). Tylko forma lewoskrętna - L - kwasu askorbinowego wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej i może być przyswajana przez organizm i w pełni wykorzystywana.
Nazwa kwas askorbinowy pochodzi od łacińskich słów tłumaczonych jako "bez szkorbutu". Szkorbut (skorbutus) - to choroba dziąseł wynikająca z braku witaminy C w organizmie. W dawnych czasach była to popularna choroba wśród marynarzy, krórym podczas długich rejsów brakowało świeżych owoców i warzyw, czyli źródła witaminy C. Niedobór witaminy C w organizmie objawia się skłonnościami do krwawień, pękania naczynek krwionośnych, wybroczyn. Pogarsza się proces gojenia, dochodzi do chorób dziąseł i krwawienia, obniża się odporność immunologiczna i wydajność fizyczna oraz zwiększa się podatność na stresy.
.
Brać czy nie brać naturalną witaminę C>>
.
Pokonaj grypę i przeziębienie>>