Choroby układu krążenia - "współczesna epidemia"

 

Choroby układu krążenia - "współczesna epidemia."

 

 

Miażdżyca i jej powikłania - zawał serca, czy udar - to najczęstsza przyczyna śmierci w krajach cywilizowanych. Zatem jest to choroba, na którą sami mamy największy wpływ. dr Joanna Brzeska - Rogowska

 

Choroby układu krążenia, są określane mianem "współczesnej epidemii", gdyż należą do najczęściej występujących. W większości krajów są główną przyczyną inwalidztwa i umieralności.

Światowa Organizacja Zdrowia, powołując się na badania naukowe wskazuje, że nasze zdrowie aż w 50%! zależy od stylu naszego życia. Tylko w 20% zdrowie zależy od warunków środowiska i tylko w 20% od naszych genów. Poziom opieki zdrowotnej ma wpływ jedynie w 10% na stan naszego zdrowia. Skoro tak wiele zależy od nas samych, to jak kształtować odpowiedni, zdrowy styl życia?

1. Nadciśnienie

Objawy nadciśnienia

Bardzo często nic nie świadczy o tym, że je mamy. Pewne objawy mogą to jednak sugerować. Są to:

  • częste bóle głowy (po przebudzeniu),
  • mroczki przed oczami,
  • trudności z zasypianiem i budzenie się w nocy,
  • nadmierna skłonność do irytacji,
  • kołatanie serca,
  • potliwość,
  • szumy w uszach,
  • duszności,
  • zawroty głowy,
  • uczucie wyczerpania.


Czym grozi nadciśnienie?

Zbyt długo nieleczone doprowadza do uszkodzenia serca, mózgu, nerek czy oczu.

 

Przyspiesza rozwój miażdżycy: krew wyrzucana z serca z większą siłą uderza mocno w ściany tętnic i powoduje ich twardnienie. Tracą  elastyczność i łatwiej w ich ścianach odkładają się złogi cholesterolu (tzw. blaszki miażdżycowe).

 

Zwiększa ryzyko zawału serca: zwężonymi tętnicami do serca dociera mniej krwi. Ich twarde ściany łatwiej pękają, a w miejscach pęknięć mogą się tworzyć skrzepy. Gdy skrzep zablokuje zwężoną tętnicę, dochodzi do zawału serca.

 

Grozi udarem mózgu: albo skrzep wędruje tętnicą szyjną do mózgu i sprawia, że krew nie dopływa do komórek mózgowych, albo na skutek nagłego skoku ciśnienia pęka jakaś tętniczka w mózgu i dochodzi do wylewu (udaru krwotocznego).

 

Prowadzi do niewydolności nerek, które, na skutek uszkodzenia tętniczek nerkowych, nie oczyszczają krwi ze szkodliwych produktów przemiany materii. Może nastąpić  zatrucie całego organizmu.

 

Uszkadza wzrok: zakrzepy, które tworzą się w naczyniach zaopatrujących gałki oczne w krew, blokują jej dopływ i dochodzi do uszkodzenia nerwu wzrokowego.

 

Skraca życie: średnio o 15 lat, gdy wysokie nadciśnienie jest nieleczone i długotrwałe. Dzieje się tak przede wszystkim na skutek niekorzystnych zmian zachodzących w układzie krwionośnym.

 

Pamiętaj, dziecku też trzeba mierzyć

Jak wynika z amerykańskich i czeskich badań, co trzeci nastolatek  między 14 a 18 rokiem życia ma podwyższone ciśnienie tętnicze. Niestety, w Polsce nikt nie mierzy dzieciom  ciśnienia. Ani rodzice, ani lekarze. A przecież narażone są na te same czynniki ryzyka: jedzą zbyt dużo słonych potraw, zamiast biegać po boisku za piłką, siedzą godzinami przed telewizorem czy komputerem, tak jak dorośli przeżywają stresy.  Coraz więcej lekarzy jest zdania, że nastolatkom choć raz w roku warto kontrolnie zmierzyć ciśnienie. Gdy będzie za wysokie, pediatra lub lekarz rodzinny podpowie nam, co należy  robić, by wróciło do normy. Zwykle wystarcza po prostu zmiana nawyków żywieniowych i więcej ruchu.  Przy niewielkim nadciśnieniu wystarcza zmiana trybu życia, sposobu odżywiania i większa dyscyplina


Jonatan S. Stamler, profesor nauk medycznych w Duke University twierdzi, że istnieje związek odpowiedzialny za szereg procesów wewnętrznych, mający ogromny wpływ również na regulację ciśnienia. Jest to tlenek azotu, który "... jest wszędzie.  Jest zaangażowany w złożone zmiany w mózgu, relaksację dróg oddechowych, uderzenia serca, rozkurcz naczyń krwionośnych, regulację ruchów jelit, funkcję komórek krwi, układu immunologicznego, nawet w sposób, w jaki poruszają się palce i ramiona".


Noni - tlenek azotu

 

Noni - wspaniała tropikalna roślina - może pobudzać organizm do produkcji większych ilości NO (tlenku azotu).

 

Polinesian Noni to skoncentrowany, liofilizowany sok z całego owocu noni.

 

noni nadciśnienie

Wpływ noni na Twój organizm:

- rozszerza tętnice, tym samym odpowiada za prawidłowy poziom ciśnienia krwi;
- powodując rozkurcz ścian naczyń, zapewnia również odpowiedni dopływ krwi do serca i zapobiega bólom wieńcowym;
-  zmniejsza zdolność płytek do agregacji (zlepiania się), obniżając w ten sposób ryzyko zawału serca lub mózgu;
- zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia pamięć;
- regulując ciśnienie krwi, może również kontrolować podwyższone ciśnienie krwi w okresie ciąży, stan, który zagraża zarówno matce, jak i dziecku.


Więcej na temat Polinesian Noni i tlenku azotu tutaj>>



Pozostałe produkty firmy CaliVita obniżające i regulujące ciśnienie krwi,
wybierz spośród nich 2 produkty +Nopalin

Garlic Caps - czosnek z pietruszką, obniża ciśnienie krwi i posiada wiele innych cennych korzyści

Super Coenzym Q10 Plus i Sublingual CoQ10 - natychmiastowa pomoc dla serca

Cholestone - połączenie kilku składników

Triple Potency Lecithin – potrójna lecytyna

Nopalin - błonnik konieczny w większości kuracji

2. Miażdżyca - jak powstaje


W powstawaniu miażdżycy mają znaczenie różne czynniki. Do najważniejszych z nich należą nadmiar lipidów we krwi, zbyt mała aktywność fizyczna, palenie papierosów i nadciśnienie, predyspozycje rodzinne, środowisko, grupa krwi więcej tutaj: Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Cztery grupy krwi, cztery diety, Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi>>

 

Sprawdź, czy Twoja grupa krwi predysponuje Cię do chorób układu krążenia

W nadciśnieniu ściany naczyń krwionośnych, aby wytrzymać napór krwi grubieją. Pogrubienie ścian tętnic krwionośnych zmniejsza światło przewodów krwionośnych, a ich gładka wyściółka staje się szorstka. W takich zwężonych tętnicach o szorstkich ściankach krew staje się lepka i ma tendencję do krzepnięcia. Szorstkie, zwężone ściany są podłożem do którego mogą się przytwierdzać zły cholesterol (LDL) i tłuszcze (lipidy) początkując miażdżycę. Narastająca płytka miażdżycowa dodatkowo zmniejsza światło tętnic i tym samym podnosi ciśnienie krwi. W ten sposób nadciśnienie powoduje powstanie miażdżycy, a miażdżyca podwyższa ciśnienie krwi.

 

Podwyższony poziom cholesterolu sprzyja rozwojowi miażdżycy. Chodzi tu zwłaszcza o LDL. Wewnętrzna warstwa tętnic powinna być gładka i elastyczna, co pozwala na kurczenie się i rozszerzanie naczyń. Tzw. złogi cholesterolowe (inaczej blaszka miażdżycowa) odkładają się w ścianach tętnic, a więc zwężają je i usztywniają. Owo odkładanie się substancji tłuszczowych jest nazywane miażdżycą. Choć złogi  mogą się pojawić w każdej tętnicy, najczęściej powstają w wieńcowych oraz szyjnych, które zaopatrują mózg w krew. Zatkanie się światła tętnicy i powstanie skrzepów to najczęstsza przyczyna zawałów mięśnia sercowego i udarów mózgu.

 

Nie ma jednej, wspólnej dla wszystkich ludzi normy poziomu cholesterolu. Jego stężenie zależy bowiem od wielu czynników, m.in. od tego, ile człowiek ma lat, czy jest ogólnie zdrowy, czy też cierpi np. na cukrzycę, nadciśnienie, czy pali papierosy, czy prowadzi aktywny tryb  życia.

 

W krajach europejskich przyjęto, że u dorosłego człowieka stężenie cholesterolu całkowitego we krwi nie powinno być wyższe niż 200 mg/dl (np. w USA - 220 mg/dl).


W wynikach badań krwi, które robimy co jakiś czas, określa się zwykle ogólne stężenie cholesterolu. Jeśli osiąga ono poziom 200 mg/dl lub jeśli jest to nasze pierwsze badanie w życiu, trzeba wykonać dodatkowe analizy z rozbiciem na tzw. frakcje (odmiany) LDL oraz HDL i określić stężenie triglicerydów.

 

Człowiek, który ma np. 200 mg/dl ogólnego cholesterolu, ale tylko 40 mg/dl „dobrego", jest bardziej zagrożony miażdżycą niż ten, u którego łączne stężenie osiąga np. 230 mg/dl, ale w tym jest 75 mg/dl „dobrego" cholesterolu.

 

Wśród nas żyją wyjątkowi szczęściarze, czyli ludzie z wysokim stężeniem HDL we krwi - ponad 70 mg/dl. Jeśli ogólny poziom cholesterolu i jego „złej" frakcji jest u nich w normie, określa się to jako tzw. zespół długowieczności. Przeciętny czas życia wydłuża się wówczas u mężczyzn średnio o 5 lat, natomiast u kobiet o 7 lat. Kobiety przeciętnie żyją o 6 - 10 lat dłużej niż mężczyźni m.in. dlatego, że dzięki estrogenom produkowanym przez jajniki mają nieco wyższy poziom HDL (niestety, kończy się to wraz z menopauzą).


U niektórych osób zwiększone stężenie cholesterolu LDL może być spowodowane chorobą, np. niedoczynnością tarczycy lub przewlekłą niewydolnością nerek. Ilość cholesterolu całkowitego we krwi podnosi się także podczas długotrwałego stresu. Jednak najczęstszą przyczyną prowadzącą do zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi jest spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych, zawierających tzw. nasycone kwasy tłuszczowe.

Od 20 do 40 proc. cholesterolu znajdującego się we wszystkich tkankach naszego organizmu pochodzi z pożywienia, a dokładniej - z tłuszczów zwierzęcych.

W cholesterol obfitują:

- tłuste mięso wieprzowe, wołowe;

- podroby (np. wątroba, nerki, płuca, móżdżek);

- mleko i jego przetwory;

- drób - skóra.

Tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu. Napis na niektórych olejach „bez cholesterolu" jest więc tylko chwytem reklamowym, który sugeruje, że bywają również gorsze dla naszego zdrowia oleje roślinne z cholesterolem.

 

Normy poziomu cholesterolu>>


Aby walczyć z miażdżycą potrzebujesz do kuracji co najmniej 3 produkty CaliVita spośród:


Triple Potency Lecithin - rozpuszcza złogi cholesterolowe w naczyniach krwionośnych. Na początku kuracji może dojść do podwyższenia poziomu cholesterolu w badanej krwi jest to efekt rozpuszczania się blaszek miażdżycowych.

Omega 3 - (nienasycone kwasy tłuszczowe) zapobiega aglutynacji (zlepianiu) się płytek krwi, chroni Cię przed powstawaniem skrzepów, a co za tym idzie zapobiega zatorom, zawałom.

Witamina C-Plus - obkurcza naczynia krwionośne, zapobiega ich kruchości i pękaniu - chroni więc Twój organizm przed wylewami krwotocznymi, udarem mózgu itp.

Nopalin - błonnik konieczny w całej kuracji, gdyż zbiera nadmiar cholesterolu, rozpuszczone blaszki miażdżycowe i pomaga wyprowadzić je na zewnątrz, bez błonnika wszystko będzie krążyło doprowadzając do wtórnego osadzania się cholesterolu w tętnicach.

3. Cholesterol - dwa oblicza


Wbrew potocznym opiniom nie są to właściwie rodzaje cholesterolu, lecz nośniki odpowiedzialne za jego transport w organizmie ludzkim.

LDL beta-lipoproteina - nazywana powszechnie "złym cholesterolem". Jeśli jej poziom jest zbyt wysoki, to duże ilości cholesterolu (LDL wyprowadza go z wątroby do komórek) odkładają się w komórkach ścian tętniczych, tworząc tam złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi, i w rezultacie doprowadzając do zwężenia tętnic wieńcowych. Tak więc korzystny dla zdrowia jest niski poziom LDL

HDL alfa-lipoproteina - nazywana powszechnie "dobrym cholesterolem". Usuwa ona cholesterol ze ścian naczyń (przenosi nadmiar cholesterolu z komórek do wątroby), dlatego przypisuje się jej właściwości przeciwmiażdżycowe. Za korzystny dla zdrowia uważa się wysoki poziom HDL. Im więcej HDL tym lepiej.

Wiesz, że niedoczynność tarczycy powoduje wzrost poziomu cholesterolu, natomiast nadczynność jego obniżenie?

Cholesterol jest potrzebny każdej komórce od momentu narodzin po kres naszych dni. Jedynie jego nadmiar szkodzi, prowadzi bowiem do miażdżycy naczyń krwionośnych. Ta z kolei jest główną przyczyną zawałów serca i udarów mózgu. A więc lepiej trzymać jego poziom w ryzach.

 

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi stwierdza się czasem  nawet u dzieci. Czym ów nadmiar może grozić? W późniejszym wieku prowadzi przede wszystkim do rozwoju miażdżycy.

 

Cholesterol to związek tłuszczowy, który swoim wyglądem przypomina miękki wosk. Nasz organizm sam produkuje go od 1 do 2 g na dobę. Odbywa się to przede wszystkim w wątrobie, skąd - wraz z krwią - cholesterol dociera do wszystkich komórek organizmu. Potrzebny jest on nam m.in. do budowy wszystkich błon komórkowych, do dobrego trawienia, do produkcji hormonów (głównie płciowych) oraz do produkcji i przyswajania witaminy D (niezwykle ważnej zwłaszcza wtedy, kiedy dziecko rozwija się i rośnie). Cholesterol nie rozpuszcza się we krwi. Dlatego, żeby mógł się przemieszczać wraz z nią, musi połączyć się ze specjalnymi białkami transportującymi. Cząsteczki, które w taki sposób powstają, są fachowo nazywane lipoproteinami (tłuszcze to lipidy, a białka - proteiny). Ich rdzeń stanowi cholesterol i tzw. triglicerydy (tłuszcze), a otoczkę tworzą właśnie białka. Lipoproteiny różnią się między sobą gęstością, czyli stosunkiem tłuszczu do białka w każdej cząsteczce. Te o małej gęstości - zawierające więcej tłuszczu - oznaczono symbolem LDL (z ang. low density lipoproteins), natomiast te o dużej gęstości - z większą ilością białka - oznaczono symbolem HDL (z ang. high density lipoproteins). Zadaniem cząsteczek LDL jest dostarczenie cholesterolu do komórek, które pobierają go tylko tyle, ile potrzebują. Nadwyżkę odbierają z komórek cząsteczki HDL i transportują ją z powrotem do wątroby. Tutaj część jest wykorzystywana m.in. do produkcji kwasu żółciowego, a resztę - jeśli nie jest zbyt duża - organizm rozkłada i wydala. HDL wykonuje więc dobrą robotę, dlatego popularnie nazywa się go „dobrym" cholesterolem. Z kolei LDL dostarcza do komórek czasem tak dużo cholesterolu, że jego część odkłada się w postaci blaszki miażdżycowej w ścianach tętnic i dlatego popularnie mówi się o nim „zły" cholesterol.

 

W przypadku wysokich wartości cholesterolu LDL, lecytyna jest w stanie skutecznie obniżyć ten poziom. Dzienna dawka 2 gramów może znormalizować zakłócone proporcje cholesterolu LDL i HDL. Dzięki właściwościom emulgującym, może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Według wstępnych badań, w przypadku niektórych chorób, wysokie dawki lecytyny mogą pomóc w ich leczeniu lub łagodzeniu skutków ubocznych niektórych leków. Istnieją dowody na to, że u pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane (SM), lecytyna potrafi zahamować wypłukiwanie się fosfolipidów z osłonek włókien nerwowych, opóźniając lub zatrzymując rozwój tej choroby. Do czasu odkrycia soi - doskonałego źródła lecytyny - głównym produktem, z którego ją otrzymywano było jajko. Lecytyna sojowa zawiera ponadto wiele dodatkowych składników, pozytywnie działających na ludzki organizm.

Ok. 80% znajdującego się w organizmie cholesterolu jest produkowane przez wątrobę, a jedynie ok. 20% pochodzi z naszego pożywienia. Cholestrol pochodzenia endogennego znajduje się w mózgu, nerwach, krwi i żółci, pełniąc wiele ważnych funkcji.

 

Prawidłowe wartości HDL wynoszą:


45-50 mg% u mężczyzn
55-60 mg% u kobiet

 

Jak powstaje płytka cholesterolowa

W organizmie jest więcej złego cholesterolu (LDL) niż dobrego (HDL). Krąży we krwi w postaci maleńkich kuleczek otoczonych cieniutką białkową otoczką. Dzięki delikatnej otoczce łatwo przenika do krwiobiegu. Przywiera do wewnętrznych ścian naczyń, tworząc płytkę cholesterolową i zapoczątkowując rozwój miażdżycy. Utlenianie się (jełczenie) nasila jego szkodliwe działanie.

 

Ważne!


W ocenie poziomu cholesterolu nie należy kierować się tylko całkowitą jego zawartością we krwi. Trzeba przyjrzeć się również frakcji HDL, LDL i trójglicerydom, bo one świadczą o jakości tłuszczu, który płynie w Twoich żyłach.


Normy poziomu cholesterolu>>

 

Produkty CaliVita regulujące poziom cholesterolu, wybierz 3 + błonnik, czyli Nopalin


Garlic Caps
Triple Potency Lecithin
Omega 3
Nopalin

Cholestone

Polinesian Noni
Super Coenzym Q 10plus

 

Na początku kuracji może dojść do podwyższenia poziomu cholesterolu w badanej krwi jest to efekt rozpuszczania się blaszek miażdżycowych.


4. Homocysteina

Okazało się, że u wielu osób redukcja stężenia cholesterolu nie jest wystarczająco skuteczna w zapobieganiu miażdżycy. Udowodniono, że znajdujący się we krwi czynnik drażniący, taki jak homocysteina, uszkadza ścianę tętnicy wieńcowej i innych naczyń krwionośnych i prowadzi do szybkiego rozwoju zmian miażdżycowych.

Warto sprawdzić jaki masz poziom homocysteiny.

Więcej na temat tajemniczej homocysteiny  tutaj>>

Wykazano, że poziom homocysteiny można obniżyć w sposób prosty i tani - przyjmując preparaty witamin z grupy B.

Produkty CaliVita zawierające naturalną witaminę z grupy B:

Stress Management
Mega B
Vitale: 0, A, B, AB
Super Mega 50
Full Spectrum
NewLife
Menopausal Formula

Senior Formula


Badania krwi i analiza wyników>>


Chcesz wiedzieć więcej lub o coś zapytać, napisz lub zadzwoń, pomogę w doborze produktów  oraz ustaleniu dawkowania.

 

Pamięć, koncentracja, sprawność mózgu>>


Kontakt tutaj>>



Chcesz mieć dostęp do produktów 30% tańszych niż cena detaliczna - zapisz się do Klubu CaliVita, bez dodatkowych opłat i zobowiązań, wypełniając
formularz zapisu tutaj>>

Zapisując się na tym formularzu będziesz miał/a  możliwość konsultacji drogą e-mailową lub telefoniczną.

Zobacz jakie przywileje mają klubowicze CaliVita - te same korzyści dla Ciebie tutaj>>


Polecam:


noni-liofilizowany-calivita-vitanatural-z-calych-owocow Najlepszy preparat Calivita

Królowa owoców - to, co najlepsze zawarte w jednym owocu i jednym soku noni - jedynym wytwarzanym na bazie całego i liofilizowanego owocu. Najlepszy sok noni, postaw na to co najlepsze i najwartościowsze dla zdrowia Twego i Twoich bliskich więcej>>

 

 

 

 

 

Zaufało nam tysiące konsumentów - zaufaj i Ty!


 

 

 

 


Wpływ noni na Twój organizm:


- rozszerza tętnice, tym samym odpowiada za prawidłowy poziom ciśnienia krwi;
- powodując rozkurcz ścian naczyń, zapewnia również odpowiedni dopływ krwi do serca i zapobiega bólom wieńcowym;
-  zmniejsza zdolność płytek do agregacji (zlepiania się), obniżając w ten sposób ryzyko zawału serca lub mózgu;
- zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia pamięć;
- regulując ciśnienie krwi, może również kontrolować podwyższone ciśnienie krwi w okresie ciąży, stan, który zagraża zarówno matce, jak i dziecku.