Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3 c.d.


Kwasy tłuszczowe Omega 3 pełnią kluczową rolę w utrzymywaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej. Z tego względu jest istotne podawanie ich szczególnie małym dzieciom i kobietom w ciąży.


Dr Peter Willatts z kolegami z Uniwersytetu w Dundee, Bernard Gesch oraz dr Alex Richardson ze współpracownikami z Oksfordu wykazali, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega 3 rozwija intelekt olej-omega-3-ryby-odpornoscmałych dzieci. Inni naukowcy, m. in. Holendrzy pracujący w katedrze prawa Radboud University w Nijmegen, wykazali wpływ kwasów Omega 3 na zmniejszenie agresywności i problemów z zachowaniem. Ich praca odbija się echem w badaniu dr Jacqueline Stordy nad problematycznymi nastolatkami z Cotswold.



Dr Willatts przedstawił solidne dowody na zalety płynące z podawania dzieciom w wieku od sześciu miesięcy do trzech lat codziennej dawki kwasów dokozaheksaenowych (ang. DHA) z rodziny omega 3. Wykazał także, że jeśli kwasy tłuszczowe omega 3 są produkowane z alg, którymi żywią się ryby - tak jak w przypadku niektórych produktów – to można je niepostrzeżenie dodawać do dziecięcych butelek i mieszanek dla noworodków. To stosunkowo duże osiągnięcie, biorąc pod uwagę, że dziecko ma 4 do 5 razy więcej brodawek smakowych niż dorośli.” („Zdrowy jak tłusta ryba”, Thomas Stuttaford, „The Times”, 23.11.2007 r.).

 

Kwasy tłuszczowe Omega 3 mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako wyjątkowo wartościowe suplementy wspomagające terapie szeregu poważnych chorób. Szczególna rola kwasów tłuszczowych Omega 3 kryje się w ich oddziaływaniu na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach. Omega 3 regulują m.in. pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym.

Jak wiemy, podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja wielu chorobom m.in.: chronicznym zapaleniom, autoagresji systemu immunologicznego, arteriosklerozie, powstawaniu nowotworów. Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie reguluje poziom cytokin, zapewniając prawidłową pracę systemu immunologicznego. Omega 3  odgrywa ważną rolę w budowaniu sił układu immunologicznego.


Kwasy tłuszczowe Omega 3:


- poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,
- zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie
- pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszego pokolenia („Journal of Neurology” i „The American Journal of Clinical Nutrition”),
- wspomagają leczenie schorzeń psychicznych (m.in. schizofrenii), ADHD – nadpobudliwości psychoruchowej dzieci, dysleksji, dystrakcji, autyzmu
- mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (nie pozwalają przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń),
- regulują podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL, przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,
- łagodzą zaburzenia ukrwienia, zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,
- pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia),
- zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię,
- stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze, pomagają zapobiegać zawałom serca,
- sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów, łagodzą bóle reumatyczne,
- redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie i alergii wziewnej),
- chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,
- znakomicie działają jako profilaktyka choroby nowotworowej.

 

O tłuszczach słów kilka cz.1>>

 

O tłuszczach słów kilka cz.2 oliwa z oliwek>>

 

Najlepsze kwasy tłuszczowe Omega3>>

 

 

Odporność Twojego malucha

 

SKŁAD:
skondensowany olej rybny z łososia - 1000 mg
w tym: 12%DHA - 120 mg ,
18 % EPA - 180 mg
Witamina E naturalna - 10 mg - jako antyokasydant przeciw jełczeniu tłuszczu (naturalny konserwant)

Kwasy tłuszczowe Omega 3 są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci