Zalecenia dietetyczne – dieta wątrobowa

Zalecenia dietetyczne – dieta wątrobowa

sprzyja oczyszczaniu, odchudzaniu, utrzymaniu właściwej wagi

 

Wątroba (grec. ἧπαρ hepar, łac. iecur) – wielofunkcyjny gruczoł. Jej masa wynosi:

ok. 1500–1700 g u dorosłego dieta-wątrobowamężczyzny,

u kobiety 1300–1500 g.

Masa przyżyciowa jest o 500–800 g wyższa, ze względu na zawartą w niej krew.

 

Wątroba człowieka spełnia funkcje:

 

  • detoksykacyjną
  • metaboliczną
  • filtracyjną
  • magazynującą.

 

 

Wydzielanie żółci

Jednym z zadań wątroby jest produkcja żółci. Wątroba wytwarza do 1,5 litra żółci na dobę. Głównym zadaniem żółci jest emulgacja tłuszczów. Ponadto do żółci trafiają hormony steroidowe, w tym z leków. W związku z czym żółć pełni też rolę detoksykacyjną dla organizmu.

Produkcja białek

Wątroba pełni funkcję produkcji i magazynowania niektórych białek osocza. Wytwarzane są w niej takie białka jak: albumina, globulina, protrombina, fibrynogen, angiotensynogen.  Białka te są wydzielane do krwi.

Filtracja krwi

Bardzo ważnym zadaniem wątroby jest oczyszczanie organizmu i układu krążenia z toksyn. Odbywa się to głównie podczas snu. Dlatego niezalecane jest spożywanie kolacji białkowych i tłustych, aby wątroba mogła spełnić swe funkcje oczyszczania.

Wątroba pełni zadania detoksykacyjne i filtruje krew. Oprócz dezaktywacji działania hormonów wytwarzanych przez organizm i dostarczanych z zewnątrz, wątroba przekształca toksyczny amoniak w mocznik – jest on wydalany z moczem. Ponadto wątroba neutralizuje (metabolizuje) toksyny jak alkohol, inne używki, niektóre leki i różne inne substancje toksyczne dostarczane z zewnątrz.

 

Wątroba ze względu na pełnioną w organizmie rolę jest stale narażona na różnego typu uszkodzenia:

  • zatrucia
  • alkohol
  • pasożyty (np. motylica wątrobowa, lamblioza)
  • infekcje wirusowe (np. WZW typu A, B, C, cytomegalia i bakteryjne).

 

Przekarmienie

Stłuszczenie znacznie częściej występuje u osób z nadwagą. W zależności od stopnia nadwagi stłuszczenie stwierdzono u 60-90% otyłych pacjentów. Otyłości często towarzyszy cukrzyca typu II. Badania wykazują, że u osób z cukrzycą typu II stłuszczenie wątroby występuje u około 50% pacjentów, znacznie rzadziej w cukrzycy typu I (ok. 4%).

 

Istnieją też zaburzenia wrodzone (zespół Gilberta, niedrożności wewnątrzwątrobowe, hemochromatoza). Te i inne problemy z wątrobą prowadzą do różnych rodzajów komplikacji: niewydolności wątroby, marskości wątroby, raka, pourazowych ropni i żółtaczki.

 

Choroby wątroby są jednymi z najczęstszych schorzeń i stanowią poważny problem społeczny. Większość osób ze schorzeniami wątroby nie jest w ogóle świadoma choroby, aż do bardzo zaawansowanego stadium.

 

Wątroba jest jednym z narządów, bez których nie można żyć. Dlatego istotne jest, aby dbać o nią i nie dopuścić do uszkodzeń, a w razie ich wystąpienia należy wiedzieć jak się zachować. Wątroba nie jest unerwiona, dlatego mimo uszkodzeń i zmian chorobowych - nie boli. Niezwykle istotne jest, aby rozpoznać inne objawy sugerujące uszkodzenie wątroby – choroby wątroby mogą rozwijać się przez wiele lat nie dając o sobie znaku istnienia.

 

Wątroba jest w stanie regenerować się, jednak w przypadku ciężkich i długotrwałych działań toksycznych i uszkodzeń, wątroba często nie jest w stanie się zregenerować.

 

Pamiętaj - wątroba nie jest ze stali!

Stłuszczenie, przekrwienie i upośledzenie funkcji wątroby mają swoją przyczynę przede wszystkim w nadmiernym spożyciu oczyszczonych produktów skrobiowych (zwłaszcza białej mąki), cukru rafinowanego, tłuszczów nasyconych i mięsa. To również efekt braku surowych produktów, bogatych w enzymy trawienne i błonnik.

Groźne są także występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, wirusy, bakterie chorobotwórcze, azotany i azotyny (w wędlinach), leki farmakologiczne, antybiotyki, pozostałości po lekach weterynaryjnych oraz mykotoksyny.  Każdego dnia wątroba musi dawać sobie z nimi radę. Kumulacja toksyn w organizmie obciąża nadmierną pracą wątrobę, która nie jest w stanie skutecznie pełnić swoich funkcji.

Zaleca się suplementować dietę preparatami korzystnie wpływającymi na pracę wątroby: C Plus lub C 300iC 500 lub C 1000, Polinesian Noni,Triple Potency Lecithin,Omega 3, Stress Management B,Vital do grupy krwi, Witamina D

Liver Aid - ułatwia regenerację i oczyszczanie wątroby

• Zaleca się zażywanie enzymów wraz z posiłkami - Digestive Enzymes.

Regularne przyjmowanie preparatów może pozwolić na złagodzenie lub usunięcie dolegliwości związanych z chorobą oraz na rozszerzenie diety. Czytaj dalej>> Zalecenia dietetyczne – dieta wątrobowa>>