Prebiotyki i probiotyki a mikroflora jelit

Immunologia Probiotyki Antybiotyki Grzybica Candida Gronkowiec Paciorkowiec Dieta Reakcja Jarisha-Herxheimera

Mykotoksyny Klub Calivita Mykotoksyny Escherichia coli Kanały oczyszczania organizmu Autyzm Zespół Aspergera

 

Probiotyki i prebiotyki

a mikroflora jelit

 

 

Jelito człowieka to złożony ekosystem, w którym znajduje się bogata i niezwykle zróżnicowana flora bakteryjna. W jelitach dorosłych ludzi stwierdza się około 1000 gatunków bakterii, które zasiedlają poszczególne odcinki jelita – od 107 do 1012 komórek bakterii/g treści jelita. Najwięcej – 1011 do 1012 komórek bakterii/gram treści jelita znajduje się w jelicie grubym – łącznie masa bakterii jelitowych osiąga imponującą ilość 1,5 – 2 kilogramów. Zdrowy człowiek ma zrównoważony skład flory bakteryjnej, z przewagą mikroorganizmów przyjaznych i korzystnych dla zdrowia. Mikroflora składa się z flory autochtonicznej – symbiotyczna, zabezpieczająca przed kolonizacją przez szkodliwe mikroorganizmy oraz allochtonicznej – która pochodzi z otoczenia (głównie z pożywienia) i konkuruje o miejsca do zasiedlenia w organizmie człowieka. U ludzi zdrowych w mikroflorze jelit przeważają mikroorganizmy korzystne dla zdrowia, pozostające ze sobą w stanie równowagi biologicznej.

 

Skład mikroflory jelitowej może jednak ulegać zmianom pod wpływem różnych czynników – szczególnie w następstwie antybiotykoterapii, radioterapii, zakażeń bakteryjnych i wirusowych, silnego stresu, niewłaściwej diety. Naruszenie subtelnej równowagi w tym złożonym systemie zaburza system homeostazy organizmu człowieka i może stać się punktem wyjścia do powstania poważnych schorzeń. W wielu sytuacjach stan równowagi ekosystemu mikroflory jelita człowieka ma fundamentalne znaczenie w przywróceniu, a następnie utrzymaniu zdrowia.

 

Korzystne działanie regulacyjne na ten złożony dynamiczny system biologiczny wywierają probiotyki.

 

Prebiotyki mają korzystne działanie na organizm człowieka poprzez zdolność stymulacji wzrostu i zwiększenie aktywności wyselekcjonowanych szczepów bakterii jelitowych, m.in. z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium.

CO TO SĄ PREBIOTYKI ?

 

Prebiotyki to naturalne substancje lub wyciągi roślinne, które silnie wspierają i stymulują układ immunologiczny organizmu.


Zapobiegają powstawaniu nowotworów. Bakterie gnilne i fekalne znajdujące się w jelicie grubym wytwarzają substancje toksyczne, w tym kancerogenne. Badania wykazały, że podczas regularnego przyjmowania prebiotyków, rakotwórcze działanie tych złych bakterii w jelicie grubym zostaje zahamowane.

Pełnią one wielorakie funkcje w organizmie:


  • są bezpośrednim producentem witamin z grupy B, dlatego ich niedobór można niwelować odżywiając i dbając o dobrą florę bakteryjną;
  • obniżają poziom złego cholesterolu frakcji LDL we krwi;
  • wpływają na utrzymanie odpowiedniej kwasowości jelita, co hamuje rozwój niekorzystnej mikroflory oraz powoduje lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku;
  • poprawiają ruchy robaczkowe jelit, a w konsekwencji polepszają przemianę materii, ich regularne spożywanie zapobiega tzw. biegunkom podróżnym; pomagają w zwalczaniu wrzodów żołądka;
  • uśmierzają ból podczas ataku grzybicy pochwowej, spowodowanej stosowaniem serii antybiotyków;
  • stymulują układ immunologiczny poprzez zdolność adhezji (przylegania) do śluzówki jelita, co zmniejsza zdolność oddziaływania na śluzówkę patogenów;
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy, która występuje na skutek braku rozkładającego laktozę enzymu ß-galaktozydazy – niektóre probiotyki produkują ten enzym, dlatego dodaje się je do jogurtów dla osób ze słabą tolerancją;
  • zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Bakterie gnilne i fekalne znajdujące się w jelicie grubym wytwarzają substancje toksyczne, w tym kancerogenne. Badania wykazały, że podczas regularnego stosowania prebiotyków, rakotwórcze działanie tych złych bakterii w jelicie grubym zostaje zahamowane.


prebiotyki prebiotyki synbiotyk

 

Prebiotyki występują m.in. w cebuli, czosnku, ziemniakach, bananach, cykorii, porach, karczochach.

 

 

Popularne prebiotyki (zwiększają namnażanie się dobrej flory bakteryjnej), są to:

 

 

Dowiedz się więcej:

Jelita a odporność, czyli jeszcze o probiotykach>>

 

 

Pure Inulin - prebiotyk, naturalna pożywka do rozwoju pożytecznych bakterii probiotycznych, ułatwia trawienie, wchłanianie, oczyszczanie organizmu z pasożytów, bakterii, grzybów, toksyn;

pure-inulin-prebiotyki-jelita

 

Naturalna C 1000 lub C 300 Plus with Rose Hips and Bioflavonoids lub Liquid C -witamina C w płynie lub Lion Kids C – doskonałe działanie przeciwzapalne, antyhistaminowe podczas przeziębienia, kataru, grypy, w anginie, w alergii, astmie, bólach kostno-stawowych i wielu innych przypadłościach.

 

Bee Power – szczególnie pomocny w walce z paciorkowcami i przy przewlekłej anginie, ropnym katarze, zapaleniu zatok, zapaleniu ucha środkowego, powiększonych migdałkach, w anemii oraz podczas rekonwalescencji itp.


Spirulina Chlorella - odkwasza, odżywia, ułatwia zasiedlanie przyjaznej mikroflory jelitowej do walki z robakami, grzybami i innymi pasożytami, odflegmia organizm;

 

Polinesian Noni – zwana polinezyjską penicyliną w każdym stanie nierównowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Rhodiolin – doskonały adaptogen, znakomity w stresie, depresji, nerwicy.

 

White Willow (kora białej wierzby) – jako wspaniała naturalna aspiryna na obniżanie gorączki, działa napotnie. Stosowana w profilaktyce dolegliwości nerek i pęcherza moczowego oraz stawów i w problemach reumatycznych.


Omega 3 – wzmacnia immunologię, a szczególnie działa na serce, naczynia krwionośne oraz układ stawowo-kostny, ważny dla układu nerwowego!, skóry.


Nopalin niezbędny dla utrzymania zdrowia błonnik roślinny szeroko stosowany w problemach z zaparciami, w oczyszczaniu oraz w regulacji pracy jelita.

Garlic Caps – stosowany w chorobach infekcyjnych, katarze, zapaleniu zatok, zapaleniu ucha środkowego, węzłów chłonnych i innych stanach zapalnych, przy powiększonych migdałkach itp.

CO TO SĄ PROBIOTYKI?

 

Probiotyki (bakterie probiotyczne) to pożyteczne żywe organizmy, które wzmacniają i przywracają naturalną równowagę organizmu i systemu odpornościowego.

 

Zwane są również czynnościową żywnością - są to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus).

 

Układ pokarmowy dorosłego człowieka jest złożony, zawiera około 100 bilionów bakterii (100.000.000.000.000). Ten niezwykły, delikatny system musi stale kontrolować równowagę pomiędzy bakteriami dobroczynnymi i tymi, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie.
W normalnych warunkach ta równowaga pomiędzy bakteriami “dobrymi i złymi” jest pod kontrolą, ale u ludzi będących pod wpływem stresu, chorych, często podróżujących lub leczonych antybiotykami równowaga ta może ulec zachwianiu. Kiedy tak się staje, ilość korzystnych bakterii maleje, za to wzrasta liczba bakterii “złych”.

 

Mikroskopijni naturalni obrońcy naszego organizmu pracują tocząc walkę ze szkodliwymi bakteriami o składniki pokarmowe.
Bakterie probiotyczne produkują kwasy organiczne, które utrudniają przetrwanie bakteriom niekorzystnym.

 

Zalety probiotyków zostały opisane już na początku ubiegłego wieku przez laureata nagrody Nobla z medycyny w 1908 r., rosyjskiego mikrobiologa Ilię Miecznikova, który wskazał, że bułgarscy chłopi ac zymes probiotykzawdzięczają swoje długie i zdrowe życie spożywaniu jogurtów i innych produktów mleczarskich. Sugerował, że spożywanie jogurtów i kefirów korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartym w nich bakteriom fermentacji mlekowej oraz że wysoka koncentracja Lactobacillus sp. w jelicie ma istotny wpływ na zdrowie i długowieczność człowieka, a także może być stosowana jako metoda bakteryjnej terapii zastępczej. Możliwości te nie zostały wykorzystane, gdyż nastała era chemioterapeutyków i antybiotyków.

 

Czytelnik, który posiada małą wiedzę w tej dziedzinie, może być zdziwiony moimi zaleceniami, aby spożywać duże ilości bakterii, ponieważ ogólnie panuje przekonanie, że są one szkodliwe. Ta opinia jest błędna. Istnieje wiele dobroczynnych bakterii, wśród których pałeczki kwasu mlekowego zajmują poczesne miejsce.

Ilja Miecznikow

 

Słowo probiotyk znaczy ”dla życia” i jest zwrotem przeciwstawnym dla wyrazu antybiotyk.

Probiotyki są więc tymi dobroczynnymi bakteriami, które pomagają zwiększyć ilość korzystnych bakterii w jelitach, podczas gdy przepisywane przez lekarzy antybiotyki atakują i zabijają wszystkie mikroorganizmy (również te pożyteczne, przez co wyjaławiają jelita, przyczyniając się do rozwoju grzybicy) w naszym organizmie.

 

  • Termin probiotyk pochodzi od greckich słów pro bios - dla życia i oznacza żywy mikroorganizm, który po spożyciu wykazuje korzystny wpływ na organizm gospodarza.

 

Historia probiotyków jest stosunkowo krótka, chociaż dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka bakterii fermentujących mleko znany był już w starożytności. Zjawiskiem probiozy i interakcji między bakteriami zainteresowali się Pasteur i Jaubert, którzy w roku 1877 opisali występowanie antagonizmu między wybranymi szczepami bakteryjnymi.  W 1907r. Ilia Miecznikow zauważył pozytywne działanie jogurtu, zawierającego jeden ze szczepów bakterii kwasu mlekowego. Zanim jednak wprowadzono na rynek pierwszy celowo wyprodukowany produkt probiotyczny, upłynęło aż 70 lat. Dziś mamy już pewien wybór żywności probiotycznej, ale o samych probiotykach wciąż wiemy stosunkowo niewiele. Dotychczas wyizolowano zaledwie kilka szczepów probiotycznych, wśród których najlepiej zbadane i najczęściej stosowane są Bifido- i, wspomniane już - Lactobakterie. Prawdziwy probiotyk to taki, który: pochodzi z naturalnej mikroflory jelitowej człowieka, potrafi przeżyć drogę przez nieprzyjazne kwaśne środowisko układu pokarmowego, a gdy dotrze już na miejsce, czyli do jelita, zdoła przylgnąć do jego ścianki i "założyć rodzinę". Żyjąc i rozmnażając się w organizmie człowieka ma nie tylko dodatnio wpływać na jego metabolizm, ale również nie wykazywać żadnych skutków ubocznych.

 

  • Mechanizmy działania probiotyków nie zostały jeszcze do końca poznane. Wszystko jednak wskazuje na to, że są one niczym waleczni żołnierze, którzy, jeśli tylko jest ich pod dostatkiem, potrafią bronić naszego organizmu niczym profesjonalna armia. Uszczelniają w tym celu ściany nabłonka jelitowego tak, aby nie przedostawały się przez nie do krwi szkodliwe substancje. Ponadto w jakiś tajemniczy sposób komunikują się z naszym systemem odpornościowym prosząc o posiłki w postaci przybocznej gwardii ustroju - obronne limfocyty. Do tego wygrywają z bakteriami chorobotwórczymi konkurencję o substancje odżywcze, pozbawiając je w ten sposób niezbędnych środków do życia.

 

Probiotyki:


  • poprawiają funkcjonowanie śluzówki układu pokarmowego,
  • stymulują działanie układu odpornościowego,
  • syntetyzują substancje odżywcze i ułatwiają ich biodostępność,
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
  • redukują ryzyko pojawienia się alergii u obciążonych nią osób,
  • zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów.

 

Specyficzną cechą bakterii probiotycznych jest ich zdolność przedostawania się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlania się w nim i rozmnażania. Oddziałują one korzystnie na stan zdrowotny przewodu pokarmowego, a w konsekwencji na stan naszego zdrowia.



Aby probiotyk mógł spełnić swoje zadanie, czyli skolonizować się, a następnie chronić nasz układ pokarmowy, musimy zadbać o jego właściwe odżywianie. I tu z pomocą przychodzą nam prebiotyki - niepoddające się trawieniu składniki pokarmowe, którymi odżywiają się bakterie probiotyczne. Najczęściej stosowanymi prebiotykami są rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego - inulina i oligofruktoza, występujące w wielu roślinach, na przykład: pomidorach, cykorii, porach, cebuli, czosnku, szparagach, bananach czy orzechach ziemnych. Badania wykazują, że obecność tych substancji w organizmie polepsza wchłanianie wapnia i magnezu z przewodu pokarmowego.

 

Aby produkt mleczny można było uznać za probiotyczny powinien w jednym gramie zawierać co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus.

 

Doustne podawanie antybiotyków powoduje zanik lub zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej i prowadzić może do niedoboru witamin, dlatego lekarze zalecają pobieranie preparatów witaminowych po dłuższej kuracji antybiotykowej.



Calivita International ma w swojej ofercie następujące probiotyki:

 

 

 

CO TO SĄ SYNBIOTYKI?

 

Synbiotyk to połączenie probiotyku z prebiotykiem.

 

Są one podawane razem w związku z ich synergicznym działaniem, w celu wzmocnienia działania.

 

Termin ten przede wszystkim dotyczy produktów, w których składnik prebiotyczny selektywnie promuje składnik probiotyczny, np. prebiotyk – oligofruktoza stymuluje namnażanie się w przewodzie pokarmowym bakterie z rodzaju Bifidobacterium.

 

Calivita International ma w swojej ofercie synbiotyk:

 

Probio Balance

 

Dlaczego potrzebujemy dobroczynnych pałeczek kwasu mlekowego?


70-80% komórek układu immunologicznego organizmu znajduje się w jelitach.

 

Dlatego też właściwy skład flory bakteryjnej jelit oznacza prawidłową aktywność systemu odpornościowego. W optymalnie pracującym organizmie „przyjazne bakterie’’ (np. Lactobacillus acidophilus) zapobiegają kolonizacji i namnażaniu „złych bakterii’’ i grzybów. Właściwe funkcjonowanie flory bakteryjnej jelit może zostać zachwiane przez niewłaściwe nawyki żywieniowe (nadmierne spożycie białka, rafinowanych cukrów, alkoholu), stres, palenie tytoniu i kuracje antybiotykowe, sterydowe, hormonalne. Zaburzenie równowagi flory bakteryjnej jelit może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Składniki aktywne Probio Balance i AC Zymes działają profilaktycznie i wspomagają tę jakże delikatną wewnętrzną równowagę!

 

Prof. dr n.med. Piotr Heczko – Kierownik Instytutu Mikrobiologii Collegium Medicum UJ, Prezes Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych (PTZS) w Krakowie, Członek Komitetu Immunologii i Etiologii Zakażeń Człowieka PAN na temat mikroflory jelitowej czytaj tutaj>>

 

Probiotyki trzeba przyjmować dość długo, nie wystarczy połknięcie jednego opakowania zawierających je kapsułek. Badania dowiodły, że potrzeba aż 6 miesięcy, żeby odbudować mikroflorę bakteryjną po kuracji antybiotykowej!

 

Probiotyki znajdują się zwłaszcza w kefirze, a najwięcej w świeżym (jednodniowym) zsiadłym mleku z gospodarstwa od zdrowej krowy! Inne źródła probiotyków to produkty kiszone: ogórki i kapusta oraz w mniejszym zakresie cytrusy, jabłka i ocet winny balsamiczny.

kiszona-kapusta

 

Opracowanie: Renata Kłosowicz

na podst.:

dr n. med. Danuta Broniarczyk-Pawłowska, Probio Balance, Nutrition&Health, październik 2009 r

Prof. dr n.med. Piotr Heczko, Zaburzenia mikroflory jelita a współczesne choroby cywilizacyjne

 

Zaparcia u niemowląt i małych dzieci >>

 

Nie daj się zjeść grzybom candida>>

 

Jelita a odporność, czyli jeszcze o probiotykach>>

 

Dieta w kuracji oczyszczającej>>


Śniadaniowa inspiracja - OCZYSZCZAJĄCA JAGLANKA>>


Na zakończenie, bez komentarza:


Z doświadczeń naszych Klubowiczów:

Szanowna Pani! Moja córeczka od 2 roku zycia bierze leki przeciw alergiczne w tabletkach i wziewne. Często zapada na zatoki i oskrzela. Za kazdym razem lekarka daje jej antybiotyk. Zapewnia ze z tych bezpiecznych. Nigdy nie dostała żadnych probiotyków. Po tym co przeczytałam na pani stronie o znaczeniu probiotyków jestem wprost przerazona. Czy naprawde po antybiotykach i sterydach że potrzeba aż 6 miesięcy, żeby odbudować mikroflorę bakteryjną? Proszę o odpowiedz i rade jak powinnam postepować? czy zgadzając się na takie leczenie mojego dziecka jak zalecał lekarz uczyniłam jej krzywdę? Pozdrawiam!!! Grazyna

 

Dzień Dobry Pani Renato! Proszę o pomoc i poradę. Postaram sie opisać mój problem. Otóż przeszłam w ostatnim czasie kilkanaście kuracji antybiotykowych. Stwierdzono u mnie paciorkowiec. Po antybiotyku jest chwilowo lepiej, ale zaraz sytuacja pogarsza się i znów lekarz zapisuje mi następny antybiotyk. Jestem juz zrozpaczona. Mam 28 lat i bardzo chciałabym mieć dziecko, ale w tej sytuacji nie ma mowy o ciąży. Szukałam już na wielu stronach internetowych i gdzie tylko można. zapytałam lekarza czy po tych antybiotykach powinnam wziąść cos przeciw grzybiczego. On mi odpowiedział - a po co? czy ma pani jakieś białe naloty albo swędzenie? Jesli nie, to po co? Czuję się coraz gorzej, jestam spiąca, rano trudno mi wstać z łożka, mam zawroty głowy, trudno mi się w pracy skupić. W nocy mam problemy z zaśnięciem. Coraz częściej boli mnie głowa a także straciłam na wadze. (...) Weronika

 

Dzień dobry pani! Mam problemy z grzybica jamy ustnej i języka. Prosze mi wierzyć nie jest to przyjemne. Mam coraz większe problemy z jedzeniem, połykaniem, język ma naloty, a ostatnio zaognia sie na żywo czerwony kolor. Mam też w ustach bolesne nadżerki. Jest to bolesne i piecze. Brałem wiele antybiotyków w swym zyciu, właściwie od dziecka. Teraz mam 29 lat. Ostatnio kiedy dostałem kolejną receptę od lekarza na antybiotyk, na poważnie zaczałem szukać wiadomości na ten temat na własną rękę. W pierwszej kolejności całkowicie zmieniłem jedzenie. Zacząłem pic dużo soków i jesc owoce. Jednak to nie pomogło. Mam wrażenie że jest jeszcze gorzej, bo podcaz jedzenia owoców i soków język piecze niemiłosiernie. Z tego co wyczytałem na pewno nie pomoze mi antybiotyk. Właściwie to nawet chyba może zaszkodzić??? Lekarz zapisał mi probiotyk osłonowo, który miałem brac przez 6 dni. Wyczytałem u pani na stronie że to po prostu smiesznie mało ze trzeba brac przynajmniej przez pół roku.... Nigdy wczesniej nie dostałem przy antybiotyku nic od lekarza, zadnego probiotyku. Prosze o pomoc - jak długo powinno trwac moje leczenie jesli zdecyduje sie na naturalne leczenie? Jakie specyfiki powinienem zastosować? Prosze o odpowiedź pozdrawiam Krzysztof.

 

Witam!

Jak tylko zaszłam w ciążę zrodziło się pytanie: „ Jakie witaminy wybrać?” Wybór nie był prosty, ale jak w większości moich życiowych problemów wątpliwości rozwiała Pani Renatka, NEW LIFE to było i jest to, czego było mnie i maleństwu potrzeba. Wraz z OMEGA3, C 1000 plus, AC ZYMESEM sprawiły, że ciąża przebiegała wzorowo. Ja czułam się świetnie, wyniki rewelacyjne, a maleństwo rosło zdrowo. Lekarz podczas każdej wizyty kontrolnej zachwycał się moimi wzorowymi wynikami. Przeziębienie skutecznie zwalczyłam GARLIKIEM, C 1000 i CHELAD ZINC.
Jak tylko nasza maleńka Tosia się urodziła zaczęłam podawać jej INFANT FORMUŁA i D DROPS. BEE POWER sprawia, że maleńka ma wilczy apetyt. Rośnie jak na przysłowiowych drożdżach. Przy zaparciach zbawienny stał się AC ZYMES, po pleśniawkach nie ma śladu.
Dziękujemy ci bardzo „Ciociu witaminko” jak zostałaś nazwana, liczymy na dalsze rady jak zdrowo rosnąć. Pozdrawiamy - Ania z Tosią.


Szanowna pani Renato! Jestem mężczyzną po 30-stce. Od dzieciństwa są u mnie podawane antybiotyki, gdyż zapadam na stale nawracające infekcje dróg oddechowych, a od pewnego czasu również mam problemy z jelitami. Lekarze przepisują mi antybiotyki i tak już trwa. Nigdy nie dostałem żadnego tzw. probiotyku. O grzybicy i bakteriach probiotycznych wyczytałem na państwa stronie. Byłem i jestem pod wielkim wrażeniem, gdyż praktycznie czytam tutaj o wszystkich problemach zdrowotnych, które występują u mnie!!!! Natychmiast po zapoznaniu się z tym materiałem (a czytałem bez przerwy całą noc) poszedłem do mojego lekarza prowadzącego. Na moją prośbę i pytania o probiotyki odpowiedział, że to nie jest mi do niczego potrzebne, a grzyby są nam potrzebne do życia. Co ja mam zrobić? Co o tym wszystkim myśleć? Proszę i błagam pomóżcie mi, bo odechciewa mi sie już żyć. Jestem bezradny i zrozpaczony. Antybiotyki już mi nie pomagają co powinienem zastosować? Czy wierzyć lekarzoi, czy porzucićto wszystko i zacząć tzw. medycyny niekonwencjonalnej i ziół? suplementów? Będę wdzięczny za każdą pomoc i odpowiedź Radosław

 

Immunologia Probiotyki Antybiotyki Grzybica Gronkowiec Dieta Reakcja Jarisha-Herxheimera Paciorkowiec

Mykotoksyny Klub Calivita Escherichia coli Kanały oczyszczania organizmu Autyzm Zespół Aspergera

CO TO SĄ PREBIOTYKI ?

Prebiotyki to naturalne substancje lub wyciągi roślinne, które silnie wspierają i stymulują układ immunologiczny organizmu.
Zapobiegają powstawaniu nowotworów. Bakterie gnilne i fekalne znajdujące się w jelicie grubym wytwarzają substancje toksyczne, w tym kancerogenne. Badania wykazały, że podczas regularnego przyjmowania prebiotyków, rakotwórcze działanie tych złych bakterii w jelicie grubym zostaje zahamowane.

Pełnią one wielorakie funkcje w organizmie:

  • są bezpośrednim producentem witamin z grupy B, dlatego ich niedobór można niwelować odżywiając i dbając o dobrą florę bakteryjną;
  • obniżają poziom złego cholesterolu frakcji LDL we krwi;
  • wpływają na utrzymanie odpowiedniej kwasowości jelita, co hamuje rozwój niekorzystnej mikroflory oraz powoduje lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku;
  • poprawiają ruchy robaczkowe jelit, a w konsekwencji polepszają przemianę materii, ich regularne spożywanie zapobiega tzw. biegunkom podróżnym; pomagają w zwalczaniu wrzodów żołądka;
  • uśmierzają ból podczas ataku grzybicy pochwowej, spowodowanej stosowaniem serii antybiotyków;
  • stymulują układ immunologiczny poprzez zdolność adhezji (przylegania) do śluzówki jelita, co zmniejsza zdolność oddziaływania na śluzówkę patogenów;
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy, która występuje na skutek braku rozkładającego laktozę enzymu ß-galaktozydazy – niektóre probiotyki produkują ten enzym, dlatego dodaje się je do jogurtów dla osób ze słabą tolerancją;
  • zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Bakterie gnilne i fekalne znajdujące się w jelicie grubym wytwarzają substancje toksyczne, w tym kancerogenne. Badania wykazały, że podczas regularnego stosowania prebiotyków, rakotwórcze działanie tych złych bakterii w jelicie grubym zostaje zahamowane.

Występują m.in. w cebuli, czosnku, ziemniakach, bananach, cykorii, porach.

Popularne prebiotyki (zwiększają namnażanie się dobrej flory bakteryjnej):

  • Garlic Caps – stosowany w chorobach infekcyjnych, katarze, zapaleniu zatok, zapaleniu ucha środkowego, węzłów chłonnych i innych stanach zapalnych, przy powiększonych migdałkach itp.
  • Bee Power – szczególnie pomocny w walce z paciorkowcami i przy przewlekłej anginie, ropnym katarze, zapaleniu zatok, zapaleniu ucha środkowego, powiększonych migdałkach, w anemii oraz podczas rekonwalescencji itp.
  • Spirulina – w chorobach związanych z krwią, anemią, białaczką, pasożytami, w zapaleniu zatok, niedoczynności tarczycy, astmie i alergiach oraz chorobach nowotworowych.
  • Polinesian Noni – zwana polinezyjską penicyliną w każdym stanie nierównowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Stosowany we wszystkich chorobach.
  • Rhodiolin – doskonały adaptogen, szczególnie na silną odporność oraz stres, depresje, nerwicę.
  • White Willow Barc (kora białej wierzby) – jako wspaniała naturalna aspiryna na obniżanie gorączki, działa napotnie. Powinna być stosowana przy chorobach nerek i pęcherza moczowego oraz stawów i w chorobach reumatycznych.
  • Naturalna witamina C 500 oraz Witamina C Plus z bioflawonoidami i dziką różą – doskonałe działanie przeciwzapalne, antyhistaminowe podczas przeziębienia, kataru, grypy, w anginie, w alergii, astmie, bólach kostno-stawowych, a także w chorobach nowotworowych.
  • Omega 3 – wzmacnia immunologię, a szczególnie działa na serce, naczynia krwionośne oraz układ stawowo-kostny przeciwdziałając krzywicy, próchnicy, osteoporozie i wielu chorobom reumatycznym, SM, RZS, także w chorobach skórnych, m.in. łuszczyca, działa przeciwzapalnie, ważny dla układu nerwowego.
  • Nopalin niezbędny dla utrzymania zdrowia błonnik roślinny szeroko stosowany w problemach z zaparciami, w oczyszczaniu oraz w regulacji pracy jelita. Bardzo przydatny w chorobach immunologicznych, stanów zapalnych i infekcyjnych gardła, w oczyszczaniu układu limfatycznego, w zapaleniu zatok i powiększonych migdałkach, w cukrzycy, miażdżycy oraz chorobach reumatycznych.

 

 

CO TO SĄ PROBIOTYKI?

Probiotyki (bakterie probiotyczne) to pożyteczne żywe organizmy, które wzmacniają i przywracają naturalną równowagę organizmu i systemu odpornościowego. Zwane są również czynnościową żywnością - są to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne , najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus).

Układ pokarmowy dorosłego człowieka jest złożony, zawiera około 100 bilionów bakterii (100.000.000.000.000). Ten niezwykły, delikatny system musi stale kontrolować równowagę pomiędzy bakteriami dobroczynnymi i tymi, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie.
W normalnych warunkach ta równowaga pomiędzy bakteriami “dobrymi i złymi” jest pod kontrolą, ale u ludzi będących pod wpływem stresu, chorych, często podróżujących lub leczonych antybiotykami równowaga ta może ulec zachwianiu. Kiedy tak się staje, ilość korzystnych bakterii maleje, za to wzrasta liczba bakterii “złych”.

Mikroskopijni naturalni obrońcy naszego organizmu pracują tocząc walkę ze szkodliwymi bakteriami o składniki pokarmowe.
Bakterie probiotyczne produkują kwasy organiczne, które utrudniają przetrwanie bakteriom niekorzystnym.

Zalety probiotyków zostały opisane już na początku ubiegłego wieku przez laureata nagrody Nobla z medycyny w 1908 r., rosyjskiego mikrobiologa Ilię Miecznikova, który wskazał, że bułgarscy chłopi zawdzięczają swoje długie i zdrowe życie spożywaniu jogurtów i innych produktów mleczarskich. Sugerował, że spożywanie jogurtów i kefirów korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartym w nich bakteriom fermentacji mlekowej oraz że wysoka koncentracja Lactobacillus sp. w jelicie ma istotny wpływ na zdrowie i długowieczność człowieka, a także może być stosowana jako metoda bakteryjnej terapii zastępczej. Możliwości te nie zostały wykorzystane, gdyż nastała era chemioterapeutyków i antybiotyków.

Czytelnik, który posiada małą wiedzę w tej dziedzinie, może być zdziwiony moimi zaleceniami, aby spożywać duże ilości bakterii, ponieważ ogólnie panuje przekonanie, że są one szkodliwe. Ta opinia jest błędna. Istnieje wiele dobroczynnych bakterii, wśród których pałeczki kwasu mlekowego zajmują poczesne miejsce.

Ilja Miecznikow

Samo słowo probiotyk znaczy ”dla życia” i oczywiście jest zwrotem przeciwstawnym dla wyrazu antybiotyk.

Probiotyki są więc tymi dobroczynnymi bakteriami, które pomagają zwiększyć ilość korzystnych bakterii w jelitach, podczas gdy przepisywane przez lekarzy antybiotyki atakują i zabijają wszystkie mikroorganizmy (również te pożyteczne, przez co wyjaławiają jelita, przyczyniając się do rozwoju grzybicy) w naszym organizmie.

  • Termin probiotyk pochodzi od greckich słów pro bios - dla życia i oznacza żywy mikroorganizm, który po spożyciu wykazuje korzystny wpływ na organizm gospodarza.

Historia probiotyków jest stosunkowo krótka, chociaż dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka bakterii fermentujących mleko znany był już w starożytności. Zjawiskiem probiozy i interakcji między bakteriami zainteresowali się Pasteur i Jaubert, którzy w roku 1877 opisali występowanie antagonizmu między wybranymi szczepami bakteryjnymi.  W 1907r. Ilia Miecznikow zauważył pozytywne działanie jogurtu, zawierającego jeden ze szczepów bakterii kwasu mlekowego. Zanim jednak wprowadzono na rynek pierwszy celowo wyprodukowany produkt probiotyczny, upłynęło aż 70 lat. Dziś mamy już pewien wybór żywności probiotycznej, ale o samych probiotykach wciąż wiemy stosunkowo niewiele. Dotychczas wyizolowano zaledwie kilka szczepów probiotycznych, wśród których najlepiej zbadane i najczęściej stosowane są Bifido- i, wspomniane już - Lactobakterie. Prawdziwy probiotyk to taki, który: pochodzi z naturalnej mikroflory jelitowej człowieka, potrafi przeżyć drogę przez nieprzyjazne kwaśne środowisko układu pokarmowego, a gdy dotrze już na miejsce, czyli do jelita, zdoła przylgnąć do jego ścianki i "założyć rodzinę". Żyjąc i rozmnażając się w organizmie człowieka ma nie tylko dodatnio wpływać na jego metabolizm, ale również nie wykazywać żadnych skutków ubocznych.

  • Mechanizmy działania probiotyków nie zostały jeszcze do końca poznane. Wszystko jednak wskazuje na to, że są one niczym waleczni żołnierze, którzy, jeśli tylko jest ich pod dostatkiem, potrafią bronić naszego organizmu niczym profesjonalna armia. Uszczelniają w tym celu ściany nabłonka jelitowego tak, aby nie przedostawały się przez nie do krwi szkodliwe substancje. Ponadto w jakiś tajemniczy sposób komunikują się z naszym systemem odpornościowym prosząc o posiłki w postaci przybocznej gwardii ustroju - obronne limfocyty. Do tego wygrywają z bakteriami chorobotwórczymi konkurencję o substancje odżywcze, pozbawiając je w ten sposób niezbędnych środków do życia.

Probiotyki:

  • poprawiają funkcjonowanie śluzówki układu pokarmowego,
  • stymulują działanie układu odpornościowego,
  • syntetyzują substancje odżywcze i ułatwiają ich biodostępność,
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
  • redukują ryzyko pojawienia się alergii u obciążonych nią osób,
  • zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów.

Specyficzną cechą bakterii probiotycznych jest ich zdolność przedostawania się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlania się w nim i rozmnażania. Oddziałują one korzystnie na stan zdrowotny przewodu pokarmowego, a w konsekwencji na stan naszego zdrowia.

Aby probiotyk mógł spełnić swoje zadanie, czyli skolonizować się, a następnie chronić nasz układ pokarmowy, musimy zadbać o jego właściwe odżywianie. I tu z pomocą przychodzą nam prebiotyki - niepoddające się trawieniu składniki pokarmowe, którymi odżywiają się bakterie probiotyczne. Najczęściej stosowanymi prebiotykami są rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego - inulina i oligofruktoza, występujące w wielu roślinach, na przykład: pomidorach, cykorii, porach, cebuli, czosnku, szparagach, bananach czy orzechach ziemnych. Badania wykazują, że obecność tych substancji w organizmie polepsza wchłanianie wapnia i magnezu z przewodu pokarmowego.

Aby produkt mleczny można było uznać za probiotyczny powinien w jednym gramie zawierać co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus.

Doustne podawanie antybiotyków powoduje zanik lub zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej i prowadzić może do niedoboru witamin, dlatego lekarze zalecają pobieranie preparatów witaminowych po dłuższej kuracji antybiotykowej.

Calivita International ma w swojej ofercie następujące probiotyki:

  • AC Zymes,
  • Acidophilus with Psylium

CO TO SĄ SYNBIOTYKI?

Nazwą synbiotyk określa się połączenie probiotyku z prebiotykiem, które są podawane razem w związku z ich synergistycznym działaniem w celu przywrócenia prawidłowej flory jelitowej. Termin ten przede wszystkim dotyczy produktów, w których składnik prebiotyczny selektywnie promuje składnik probiotyczny, np. prebiotyk – oligofruktoza stymuluje namnażanie się w przewodzie pokarmowym bakterie z rodzaju Bifidobacterium.

Calivita International ma w swojej ofercie synbiotyk:

PROBIOBALANCE

Opracowano na podst. Wikipedia.org