Równowaga kwasowo – zasadowa organizmu kluczem do zdrowia i witalności Odkwaszanie organizmu bez drakońskiej diety

Równowaga kwasowo – zasadowa

kluczem do zdrowia i witalności


Odkwaszanie organizmu bez drakońskiej diety

 

 

Czy złe samopoczucie, stan ciągłego zmęczenia, rozdrażnienia są nieodłącznymi towarzyszami Twojego życia i nie skutkuje przyjmowanie tabletek? Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy, aby znaleźć tego przyczynę, jest zrobienie badań, zwykle jest to analiza krwi i moczu. Wyniki badań są dobre, a samopoczucie ciągle pozostawia wiele do życzenia.

Taki stan oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu, czyli jeden z jego najważniejszych mechanizmów regulacyjnych. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.

 

Po co to pH?

 

Zacznijmy od powtórki z chemii. Być może ten przedmiot traktowałeś  w szkole "po macoszemu" – spojrzyj teraz na chemię nieco łaskawszym okiem.

 

Oznaczenie pH jest miarą kwasowości lub zasadowości roztworu. Potencjał wodoru jest cechą określającą

Przykładowe wartości pH
Substancja pH
1 M kwas solny 0
Kwas akumulatorowy < 1,0
Kwas żołądkowy 1,5 – 2
Sok cytrynowy 2,4
Coca-cola 2,5
Ocet 2,9
Sok pomarańczowy 3,5
Piwo 4,5
Kawa 5,0
Herbata 5,5
Kwaśny deszcz < 5,6
Mleko 6,5
Chemicznie czysta woda 7
Ślina człowieka 6,5 – 7,4
Krew 7,1 – 7,4
Woda morska 8,0
Mydło 9,0 – 10,0
Woda amoniakalna 11,5
Wodorotlenek wapnia 12,5
1 M roztwór NaOH 14

czy w roztworze znajduje się nadmiar jonów wodorowych H+ (odczyn kwaśny), czy nadmiar jonów wodorotlenkowych OH- (odczyn zasadowy), czy też są one w równowadze (odczyn obojętny). Wodne roztwory kwasów wykazują odczyn kwaśny, a wodne roztwory wodorotlenków (zasady) – odczyn zasadowy.

 

Liczbę jonów wodorowych w roztworze określa się za pomocą tzw. skali pH. Tak jak temperatura ciała człowieka musi być utrzymywana przez właściwie funkcjonujący organizm na poziomie 36,6 C, tak samo krew musi utrzymywać poziom pH, czyli zakwaszenia w wąskim zakresie.

 

Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.

 

Równowaga kwasowo-zasadowa – to stan, w którym zachowana jest proporcja kationów i anionów w płynach ustrojowych, która warunkuje odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych organizmu. Odchylenia w pH krwi może prowadzić do choroby, a większe nawet do śmierci.

Tabela źródło: Wikipedia.org

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). Okazuje się, że większość osób ma obniżony poziom pH (zakwaszenie). Sprzyjają temu błędy żywieniowe, nałogi czy nadmiar codziennego stresu.

 

 

Żywność kwasotwórcza

 

Jeżeli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą:

mięso, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Powoduje to zakwaszenie krwi, co z kolei sprzyja rozwojowi chorób. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu, zwłaszcza w wyniku ciągłego stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

 

Długotrwałe zakwaszenie (acidosa, kwasica, zaburzenie homeostazy) organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych. Może być przyczyną wielu dolegliwości, np: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Nadmiar substancji kwasotwórczych powoduje starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle, opuchlizny - organizm zatrzymuje nadmiar płynów w celu zmniejszenia stężenia kwasów oraz by zapobiec uszkodzeniom organizmu.

 

Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy w prawidłowym środowisku giną. Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.

 

Najczęściej występujące objawy zakwaszenia organizmu

 

– ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica przewodu pokarmowego, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego;

- Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm;

- wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą;

- nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca;

- osłabienie układu odpornościowego;

- opuchlizny – zatrzymanie płynów w organizmie, by zmniejszyć stężenie nadmiaru kwasów, rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom.

 

Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, a zdrowe komórki w nim giną.

 

Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze, czyli obniżające pH krwi oraz alkalizujące (podwyższające pH – odkwaszające).

 

Produkty wysoko-kwasotwórcze (obniżające pH krwi):

mięso, wędliny, cukier i jego przetwory, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata.

 

Produkty średnio-kwasotwórcze:

ryby, jajka, chleb żytni, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, piwo.

 

Produkty słabo-kwasotwórcze:

twaróg, orkisz i pełnoziarniste przetwory, kasza gryczana, otręby, makaron sojowy.

 

Produkty neutralne:

masło świeże, jogurt naturalny, olej roślinny.

 

Produkty słabo-zasadotwórcze: zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki, kalafior.

 

Produkty średnio-zasadotwórcze:

warzywa-buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.

 

Pokarmy wysoko-zasadotwórcze (podwyższające pH krwi):

warzywa – bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.

 

Uwaga!

 

Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – staraj się go unikać.

Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku. Wskazane jest min. 1-2 godzin po posiłku spożywanie wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soku z cytryny – świetnie gasi pragnienie oraz odkwasza organizm (na 1-2 litr wody – 1-2 cytryny).

 

Według wskazań dietetyków powinniśmy jeść ok. 80 % produktów zasadotwórczych i 20 % produktów kwasotwórczych. Okazuje się, że niestety jemy odwrotnie 20 % produktów zasadotwórczych i 80 % produktów kwasotwórczych. Efektem jest obniżenie poziomu pH, czyli zakwaszenie organizmu, co sprzyja dolegliwościom, a nawet prowadzi do wielu chorób.

 

Jakie jest rozwiązanie?

 

Zmień sposób odżywiania, zacznij jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych, zwłaszcza surowych warzyw warzyw. Mniej produktów wysoko-kwasotwórczych: mięsa, białej mąki, kawy. Pić wodę jonizowaną z Aquariona lub mineralną, źródlaną niegazowaną z sokiem z cytryny (odkwasza). Aby zachować zdrowie i pozbyć się dolegliwości, należy odżywiać się w dużej mierze produktami zasadotwórczymi i ograniczać kwasotwórcze. Odżywiaj się według zasady: "im prościej tym lepiej – im bardziej naturalnie tym zdrowiej".

 

Zastosuj odkwaszające Twój organizm suplementy Calivita:Strong Bones (wapń i magnez w łatwo przyswajalnej postaci), Strong Bones Plus (wapń, magnez, witamina D- 3, sód), Nopalin (błonnik z kaktusa opuncjowego). Pamiętaj, że stres szczególnie przewlekły jest bardzo niebezpieczny. Nie unikniesz stresu, ale możesz walczyć z jego skutkami. Zastosuj produkt z oferty CaliVita - Stress Management B-Compl. oraz Rhodiolin. To Twoja tarcza obronna przed skutkami stresu. Oczyść organizm z zastosowaniem Liquid Chlorophyll oraz Green Care – lucerna, AC Zymes lub Probio Balance i Pure Yucca, Spirulina Chlorella Plus- algi .

 

Odkwaszenie organizmu oznacza poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Dodatkowym, pozytywnym efektem "ubocznym" jest utrata wagi, a więc lepszy wygląd, ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.

 

Rak żywi się cukrem!>>

 

Czy zawsze potrzebny jest antybiotyk?>>

 

Odporność Twojego malucha>>

 

ACIDOSA (kwasica, zaburzenie homeostazy, zakwaszenie, odkwaszanie>>

 

Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm>>


Wchłanialność wapnia, na ile badania włosa są  miarodajne? zobacz tutaj>>